ДБ: Следващото управление да бъде имунизирано от най-добрите експерти по дълбоката държавност...

ДБ: Следващото управление да бъде имунизирано от най-добрите експерти по дълбоката държавност – ДПС

SHARE

“Нас би ни притеснило не да се започне разговорът с ДПС, би ни притеснило ако те останат в разговора и бъдат част от крайната конфигурация”, заяви след края на разговорите при президента Христо Иванов от “Демократична България”.

Иванов допълни, че ИТН задават формата, но “може и без нас”, ако те изберат така (участие на ДПС). За нас е важно следващото управление да бъде имунизирано от най-добрите експерти по дълбоката държавност – ДПС.

След края на консултацията при президента от “Демократична България” заявиха още, че има шанс да се излъчи правителство. “Това е шанс, за който ние ще работим”, допълни Христо Иванов.

“Подкрепата трябва да е дефинирана и да стъпва на ясни ангажименти и политики”, заяви още той по повод евентуалната подкрепа за кабинет на ИТН.

Няма да отстъпим от съдебна реформа, промяна в регулаторите, дълбока реформа в службите, както и от борбата с корупцията, коментира още Иванов.

“Нямаме интерес да излъчваме хора за някакъв потъващ кораб” – така отговори Иванов на въпрос дали ще излъчат човек за правителството на ИТН ако получат такова предложение.

Той допълни, че в “Демократична България” има много професионалисти, но те могат да са част от правителството ако първо от ИТН ги поканят и ако по концепциите за управление има допирни точки по основните теми с ИТН.

Началото на консултациите:

“Имаме съдбовната отговорност да излъчим правителство. Служебният кабинет не е трайно решение”, заяви съпредседателят на коалиция “Демократична България” Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев.

“Фокусът ни сега е върху първия мандат, който се пада на ИТН. Сега ни предстоят разговори. Темата за персоните няма да стои. Има обаче два важни въпроса – каква е парламентарната конфигурация, която ще излъчи правителство, както и какви ще са действията за постигане на промяната”, коментира Иванов.

Той заяви, че “плаващите мнозинства много бързо се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко потъва. Виждали сме го”.

В зависимост от преговорите по основни теми “Демократична България” ще реши каква роля ще заемат в 46-НС – на коалиционен партньор, на  партньор или на опозиция.

“Няма да дадем подкрепата си на всяка цена. Ние представляваме 350 хил. избиратели”, допълни Иванов и подчерта, че основните приоритети на коалицията трябва да бъдат и сред приоритетите на ИТН, за да ги подкрепят.

Румен Радев поздрави “Демократична България” за това, че са успели да разширят подкрепата, която получават, както и че са водили активен диалог с избирателите по време на предизборната кампания.

Радев припомни и препоръките на Европейската комисия за реформи в съдебната система, както и необходимостта от реформи в БЕХ.

“Тези реформи не могат да бъдат извършени от служебен кабинет. Изисква се активно правителство”, подчерта Радев. Президентът приветства готовността на “Демократична България” за диалог с “Има такъв народ” за съставяне на правителство.

Силно се надявам да се намерят общите пресечни точки , за да съставим по най-бързия начин правителство, заяви още Радев.

Президентът обаче подчерта: “Аз не искам кабинет на всяка цена”. Допълни, че това е отговорност на политическите партии. Той призова разговорът за нови предсрочни избори да се водят едва след като са изчерпани всички възможности за диалог между партиите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.