“Демократична България” на протест пред МВР за оставка на вътрешния министър

“Демократична България” на протест пред МВР за оставка на вътрешния министър

SHARE

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов обяви, че днес в 18 ч. излиза на протест пред Министерството на вътрешните работи, за да поиска оставката на министър Младен Маринов.

“Още днес настояваме вътрешният министър да подаде оставка. Ако той не подаде, министър-председателят да му я вземе и да я внесе в парламента. Между другото, къде е този вътрешен министър, да не би да се е скрил в хотел “Амбасадор”, защото той там често ходи”, коментира Атанас Атанасов от “Демократична България”.

През последните дни действията на полицията станаха повод за множество критики. Още няма отговор защо МВР допусна да се стигне до напрежение в парк Росенец, като не беше позволено на български граждани да отидат на публичен плаж. Дори кметът на Бургас определи действията на униформените като грешка.

Появиха се и записи на брутално полицейско насилие над протестиращи срещу властта  в София. Въпреки че ясно се вижда как група служители на МВР удрят беззащитни хора на земята, от вътрешното ведомство още не са дали отговор кои са провинилите се полицаи и ще бъдат ли наказани. Докато няколко мъже са настанени в “Пирогов” с тежки травми, шефът на СДВР Георги Хаджийски обяви, че все още се извършва вътрешна проверка по случая и не е ясно дали има пребити хора. От пресцентъра на МВР пък отговориха за “Сега”, че “по-скоро няма” да се публикуват записите от охранителните камери зад колоните на Министерския съвет, въпреки обществения интерес.

“Има тежко полицейско насилие над протестиращи. Млади хора бяха пребити в центъра на София и захвърлени по болниците, без да се съобщи на техните близки”, аргументира се Атанасов.

Прокуратурата не е съобщила да е образувана проверка по сигналите за полицейско насилие. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви пред “Сега”, че няма информация за подобно разследване и че не е запозната с подобни случаи. Тя каза, че не е виждала записи, в които полицаи удрят повалени на земята граждани пред Министерския съвет.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.