Държавата купува дял от ПИБ през Българската банка за развитие

Държавата купува дял от ПИБ през Българската банка за развитие

SHARE

Правителството прие решение, с което България закупува дял от Първа инвестиционна банка с цел преодоляване на последното препятствие пред страната ни за влизане във валутния механизъм ERM II, наричан “чакалня за еврозоната”. Това, че държавата ще има участие в ПИБ бе анонсирано преди дни от министъра на икономиката Емил Караниколов, който е принципал на Българската банка за развитие. До държавната намеса в придобиването на права от търговската банка се стигна, след като до последния момент нямаше интерес от частен инвеститор към възможността за закупуване на дялове.

Закупуването на дяловете ще стане през Българската банка за развитие, която може да притежава до 70% от предложените дялове. Чрез ББР държавата придобива 77 млн. права при предложени 110 млн. права от търговската банка.

Държавата ще закупи дяловете на пазарни цени и ББР няма да натрупа загуби, заяви премиерът Бойко Борисов.

Увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка е последното задължително условие пред България за членство в ERM II и Банковия съюз. „Това беше последното изискване, за да е гарантирана стабилността и на тази банка и че има 30% външен капитал – вчера това беше направено, днес вземаме това решение“, каза премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет.

Закупуването на дялове от ПИБ не представлява нерегламентирана държавна помощ към нея, посочи финансовият министър Владислав Горанов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.