SHARE

Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е отнела разрешението за достъп до класифицирана информация на Христо Томов, консултант на граждански договор към политическия кабинет на министъра на отбраната, Красимир Каракачанов. Разрешението е отнето поради нерегламентирани контакти на Томов с представители на военнопромишления комплекс на Руската федерация, съобщиха източници на “Терминал 3”.

Само тази година Министерството на отбраната обяви 3 (три!) обществени поръчки, свързани с ремонт на авиационна техника, произведена в несъществуващия вече Съветски съюз. Първоначално беше обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 81 милиона лева. След това последва такава за 31 милиона лева за ремонта на военнотранспортните вертолети Ми-17 и щурмовите Ми-24. Третата е за ремонт и поддръжка на щурмовия самолет Су-25 и е за около 50 милиона лева.

Само през 2018 г. за ремонт на военна техника, съветско производство, са обявени поръчки за 162 млн. лева. 

Съвсем отделно от това министър Каракачанов обяви наскоро пред медиите, че многоцелеви изтребители за нуждите на военновъздушните сили едва ли ще бъдат закупени в рамките на настоящата календарна година. Това означавало, че било целесъобразно заделените за тази година пари за придобиване на многоцелеви изтребител за нуждите на военновъздушните сили (около 350 млн. лева!) да бъдат използвани за ремонт и поддръжка на съществуващо оборудване и военна техника. Логично е да се предположи, че става въпрос отново за поръчки, които ще отидат във военнопромишления комплекс на Руската федерация.

Решението на ДАНС за отнемане на достъпа до класифицирана информация на Христо Томов е било обжалвано от последния, но впоследствие е потвърдено от Върховния административен съд.

След отнемането на достъпа на Томов съгласно постановление на прокурор от Върховната касационна прокуратура е било извършено претърсване на работния кабинет на “консултанта” в сградата на Министерството на отбраната.

Любопитно е да споменем също, че Христо Томов е бивш заместник-министър на отбраната в кабинета на Любен Беров, бил е и съветник в политическия кабинет на председателя на 42-ото Народно събрание Михаил Миков. 

През 2017 г. в ежегодния доклад за национална сигурност, приет от Министерски съвет, Русия и нейните средства за влияние бяха обявени за най-сериозната заплаха за националната сигурност на страната.

“Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности”, сочи докладът.

Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.”

През 2018 г. този анализ и соченето на Русия за основна заплаха в синрон с позициите на нашите съюзници от НАТО и ЕС изчезна от доклада за национална сигурност. 

На 25 май 2017 г. съобщихме, че началник-кабинета на президента Радев не желае да получи допуск до квалифицирана информация, защото не може да премине проверките на ДАНС, свързани с неговото проучване, поради негови действия и близки контакти с хора, които представляват интерес за специалните ни служби. 

Случаят със съветника на Каракачанов Христо Томов е поредно доказателство за изключителното влияние на Кремъл в българската политика и използването на държавните ресурси за обслужване на руски финансови и геополитически интереси.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.