Дани Каназирева е новият областен управител на Пловдив

Дани Каназирева е новият областен управител на Пловдив

SHARE

Класиралата се трета на изборите за кмет на Пловдив Дани Каназирева (“Съюз за Пловдив”) става областен управител, реши Министерският съвет.

Считано от 11 ноември тя ще заеме мястото на новоизбрания кмет Здравко Димитров от ГЕРБ, който досега беше областен управител на Пловдив. На местните избори на 27 октомври Каназирева получи 11.32% от гласовете, а партията ѝ вкара петима души в Общинския съвет. Сега мястото ѝ ще бъде заето от следващия в общинската листа.

Преди години Дани Каназирева беше общински съветник и председател на групата на ГЕРБ в местния парламент на Пловдив. През лятото на 2010 г. беше изключена от ГЕРБ след обвинения от премиера Бойко Борисов и тогавашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, че обслужвала интересите на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. През 2011 г. тя основава партията “Съюз за Пловдив”, която в годините се е присъединявала към различни политически проекти като “Движение България на гражданите” и “Нова република”.

“Няма да щадя усилия за Пловдив и региона”, уверява Каназирева в позиция до медиите. Тя заявява, че доскоро Пловдив е бил пред две опасности – да продължи по досегашния модел или да се върне към носталгичния популизъм, и посочва, че към днешна дата и двете изглеждат преодолени.

“Бях изправена пред конкретен избор – или да продължа да критикувам, без да имам възможност реално да решавам; или да дам всичко от себе си за развитието на Пловдив и региона. Реших да опитам да дам всичко от себе си, защото е крайно време да задвижим отлагани отдавна проекти и да направим така, че Пловдив и регионът да догонят София”, мотивира решението си да приеме поста тя. Посочва подобряване на инфраструктурата и въвеждане на ясни правила за работа на всички нива на управлението като приоритетни и дава примери с конкретни проекти: реновирането на летище Пловдив, довършването на околовръстното шосе, изпълнението на проекта за Воден цикъл, реализиране на Южен обходен колектор, както и осигуряване на финансиране за проекти като “Модър – Царевец”, пробива на Водната палата и реставрирането на паметниците на културата в Пловдив. Каназирева припомня, че в правомощията на областния управител е и да следи за законността на актовете на кметовете и общинските съвети.

С друго решение на правителството е назначен и нов областен управител на Хасково. Досега поста заемаше Станислав Дечев, който спечели на първия тур местните избори като кандидат на ГЕРБ. Мястото му ще заеме досегашният му заместник в областната управа Стефка Стефанова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.