Да видиш Берлинската стена и да избягаш под нея – в ново...

Да видиш Берлинската стена и да избягаш под нея – в ново VR шоу

SHARE

Ново шоу в ЮТюб и преживяване чрез виртуална реалност пренася хората по улиците на Берлин, за да станат свидетели на внезапното издигане на омразната стена през 1961 г и нейното разрушаване преди 30 години. Зрителите застават редом до трима младежи на улица и виждат първите намотки бодлива тел, които за една нощ затварят Източен Берлин, окупирания от съветските войски сектор на града. Берлинската стена е построена, за да спре източногерманците да избягат на Запад. Първоначално представлява бодлива тел, смесена с шлака, но после е укрепена и се превръща в тежкоохраняема бяла бетонна преграда, дълга 160 км.

138 души са убити, докато се опитват да избягат в Западен Берлин, мнозина други, които са заловени, докато опитват, са хвърлени в лагерите и затворите. Сега новите технологии позволяват на зрителя на предаването да застане по средата на т.нар. „линия на смъртта“, която се вие покрай Стената, и да усетят нейния мащаб и заплаха.

Джоф Уилсън – режисьор на предаването:
„Смятам, че е много важно да привлечем младите хора да съпреживеят историята, защото има много по-голяма история около Берлинската стена, поставянето на стени и затварянето на граници, което те чувстват в съвременния свят. Искаме зрителите да преживеят Стената не само като исторически факт, но и емоционално да бъдат въвлечени в историята“.

Шоуто сблъсква младите германци лице в лице с техните дядовци и баби, когато те самите са били млади, и им позволява да усетят емоциолното въздействие на Стената върху техния живот. Например чрез стари снимки и виртуална възстановка младият Антон фон Кеслер, 20-годишен студент по инженерни науки от Щутгарт, вижда как неговият дядо Клаус-Михаел помага за прокопаването на тунел от сграда в Западен Берлин, през който 57 души избягват от източната част на града. Сериите „Виртуална история“ помагат на младите хора да съпреживеят „почти като на живо“ знакови събития от миналото.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.