SHARE

Има една крилата фраза в САЩ – да ти дадат достатъчно въже, за да се обесиш на него (give him enough rope to hang himself). Изглежда, точно това се случва в разследването за връзки на кампанията на Тръмп и Кремъл, като президентът и неговият екип постоянно признават за незаконни деяния в опит да минимизират щетите от заключенията на разследването.

Тезите на президента Тръмп за връзките на кампанията му с Кремъл постоянно се менят.

Преди година основната теза бе, че няма “никакви контакти” между кампанията му и Кремъл. Впоследствие стана ясно, че има над 80 различни контакта, поне 23 срещи и поне 24 свързани с Тръмп лица са общували с руски агенти. Включително съветникът по национална сигурност ген. Майкъл Флин се призна за виновен, че е излъгал властите за контактите си с руския посланик Сергей Кисляк. Също така на 9 юни 2016 г. синът, зетят и мениджърът на кампанията на Тръмп са провели среща с руски адвокат Наталия Веселницкая, която обслужва интересите на руския главен прокурор Юрий Чайка. При организирането на срещата синът на президента – Тръмп-мл., получава имейл, че срещата е “част от подкрепата на Русия и правителството ѝ да помогне на г-н Тръмп”.

Тогава тактиката се смени. Сем. Тръмп вече не твърдяха, че “няма контакти”, а “няма съглашателство”, а срещата на Веселницкая с Тръмп-мл., Джаред Къшнър и Пол Манафорт е била, за да обсъждат “осиновяването на рускинчета” (евфемизъм за това, че са обсъждали свалянето на санкциите, тъй като санкциите на САЩ доведоха до насрещни руски контрамерки като забраната за осиновяване на деца от американски граждани).

Тази нова теза успя да се задържи за няколко месеца – докато през тази година специалният прокурор Робърт Мълър не успя да “обърне” зам.-мениджъра на кампанията Рик Гейтс, обвини 13 руснаци, сред които и “готвачът на Путин” Евгений Пригожин за водене на пропагандна кампания срещу САЩ, и 12 агенти на руското военно разузнаване ГРУ за хакерски атаки и разпространение на очерняща опонента на Тръмп информация Хилъри Клинтън. В допълнение личният адвокат на Тръмп Майкъл Коен, очаквайки обвинения, заяви, че е готов да се обърне срещу президента и в момента преговаря с прокуратурата за сътрудничество.

И така тезата на президента неочаквано се смени. От “няма съглашателство” на “съглашателството не е престъпление”, а адвокатът му Руди Джулиани вметна, без никой да го е питал, че е имало и други срещи по повод сътрудничество с Русия, но на тях настоящият президент не е присъствал.

В разгара на всичко това (и очаквани нови обвинения от специалния прокурор Мълър към създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж и един от дългогодишните съветници на Тръмп Роджър Стоун) Washington Post излезе с публикация, твърдяща, че близки на президента са го чули да роптае, притеснен, че синът му Доналд Тръмп-мл. ще посрещне обвинения.

И тази неделя президентът за пореден път избухна в twitter, като окончателно свали всички съмнения, че срещата на сина му с руски агенти е била за “осиновянето на русначета”. 

“Фалшивите новини съобщават за пълна измислица, че се притеснявам за срещата на превъзходния ми син, Доналд, която проведе в Trump Tower. Тази среща бе, за да приемем информация за опонент, напълно законна и правена постоянно в политиката – и нищо не произлезе от нея. Аз не знаех за нея!” [sic.]

Това дали срещата е била безрезултатна е задача на специалния прокурор Мълър да разгадае, но фактът, че в ключови моменти на кампанията WikiLeaks разпространяваше очерняща Клинтън информация, включително часове след като излезе клипът на Тръмп как обяввва, че обича жените да “ги обарва за п*тката”.

Но също в подобна среща няма нищо законно, ако целта й е била президентската кампания да получи “нещо ценно” от чуждестранна сила – престъпление според законите на САЩ, а обвързано с другите престъпления като хакерските атаки, навярно водещо до общо обвинение в “конспирация срещу Съединените щати” за всички замесени.

Това е и причина президентът да отрича да знае за срещата и както твърди Washington Post, да е силно притеснен за сина си и правните последици, пред които ще се изправи.

Примката около Тръмп се затяга и по друго направление – “възпрепятстване на правосъдието”, след като е помолил тогавашния директор на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването срещу ген. Майкъл Флин, а впоследствие уволни самия директор на ФБР, водещ разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Русия и в телевизионно интервю заяви, че го е уволнил именно за “онова нещо с Русия”. Също така има сведения, които специалният прокурор разследва, за това как впоследствие Тръмп е оказвал натиск на свидетели и им е предлагал помилване в замяна на тяхното мълчание.

Вече 7-и месец Тръмп отказва да бъде разпитан от специалния прокурор, като вечното му оправдание е, че адвокатите не му дават. Очаква се до края на седмицата адвокатският екип на президента, воден от Руди Джулиани, да заяви дали ще позволи подобен разпит. Джулиани и преди е поставял подобни срокове, които са минавали без решение.

Американските медии твърдят, че специалният прокурор скоро – със или без да разпита Тръмп – ще приключи разследването за “възпрепятстване на правосъдието”, като се очаква това да се случи преди 4 септември 2018 г. Тогава се очаква и новата поредица от обвинения на специалният прокурор, която навярно ще се прицели към най-близкото обкръжение на Тръмп.

Според дългогодишната практика на Департамента по правосъдие президент не може да бъде обвинен. Въпреки това той може да бъде обявен за “необвинен съконспиратор”, а доклад за извършените от него престъпления да бъде изпратен към Конгреса на САЩ, където да започне процедура по импийчмънт и дело за сваляне от власт.

Подробности за това “Как се сваля американски президент?” можете да откриете тук. 

Цялостен обзор на разследването за сътрудничество между кампанията на Тръмп и Кремъл можете да откриете тук. 

SHARE