Да напуснеш армията в Китай – публично унижение и жестоки наказания

Да напуснеш армията в Китай – публично унижение и жестоки наказания

SHARE

Китай има една от най-големите армии в света, близо 2 милиона души служат  в нейните редици. На пръв поглед изглежда, че ако някой реши да се откаже, проблемът няма да е толкова голям. Може би дори никой няма да забележи. Но всъщност e точно обратното.

Миналата седмица Джан Мукан обявява, че вече не иска да е военен. Той е студент от провинцията Хайнан. Точната му възраст така и не е посочена, а историята му разказва англоезичният сайт People Liberation Army.

Да напуснеш армията се оказва ад

След като обявил решението си, Джан получил 8 наказания. Те включват – забрана да пътува в чужбина в следващите 2 години, да пътува из Китай със самолет, влакове за дълги разстояния или автобуси. Джан не може да си купи недвижим имот, да взема заеми или да си прави застраховки, да започва свой собствен бизнес и да се записва или да учи в колеж или средно училище.

Той също така няма да може да получи държавна работа до живот, включително и като временен служител. В това число се включват и държавните компании, а в Китай, това означава повечето големи бизнеси.

Отказът му си има и финансова цена – той ще плати 4000 долара глоба. Ще се наложи да възстанови и разходите, които военните са вложили в него в краткия му период на служба, като „политически преглед”, медицински преглед, пътни и битови разходи, както и за легло и облекло. Така Джан ще плати още 3700 долара.

Заедно с всичко това той ще бъде подложен и на публично унижение чрез социалните медии, държавната телевизия и вестниците.

Случаят на Джан е рядък, но не е единствен

Поне дузина бивши войници са били подлагани на публично унижение от китайското правителство през последните години. А наказанията са включени в закон.

Според експертите, случаят на момчето обаче ще се използва “като пример“, за да се покаже на обществото какво държание е неприемливо.

В китайската армия се влиза чрез военна повинност, но това е метод, който в последно време рядко се използва, тъй като достатъчно доброволци всяка година заемат местата в модернизиращите се военни сили.

Модернизацията на армията иска да привлече по-малко, но по-качествени и образовани войници. По този начин те оставят силата на страна и залагат главно на добре подготвени технически войници, намалявайки шансовете на онези, които идват от по-бедни райони. А това също води до проблеми.

Ако икономиката в Китай остане “здрава“, то кариерата на войник ще е по-малко предпочитана от завършващите университети и въпреки че интерес в сферата все още има, той не е широко разпространен.

Пекин желае да създаде армия, която да може да отговори на нуждите на модерната война.  Но трудностите на военния живот ще засегнат тежко дори и добре образованите войници – далеч от семейството и приятелите си, в тежка обстановка, извършвайки не само физически, но и опасни дейности. За повечето млади китайци армията изобщо не е подходящо място да работа.

Джан най-вероятно се съгласява с това

Модерната китайска армия не можела да му предложи живота, който той искал. Присъединява се към военните през септември и решава да си тръгне месец по-късно. Джан така и не успява да се приспособи към живота в армията. Страхува се от трудности и умора. И колкото и да е бил умоляван, дори и пред тежките наказания, той е категорично решен да си тръгне.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.