“Да, България” внася сигнал в прокуратурата за изчезналия пясъкът пред сараите на...

“Да, България” внася сигнал в прокуратурата за изчезналия пясъкът пред сараите на Доган в Росенец

SHARE

“Внасяме няколко сигнала в прокуратурата. Първият е за пясъка на брега пред сараите на Доган, който се оказва, че е изчезнал, а на негово място се появява чакъл”, каза днес пред БНР активистът на “Да, България” Ивайло Мирчев. Той беше сред хората, които вчера влязоха в сблъсък с охраната на почетния председател на ДПС.

Поводът беше желание да се посети плаж, който по документи е държавен, но се намира непосредствено до лятната резиденция на Доган и достъпът до него е забранен. “Целта на акцията беше да се покаже как някои хора в държавата се чувстват напълно безнаказани и как се завладяват постепенно държавни и общински терени”, обясни по-рано днес лидерът на формацията Христо Иванов.

Според Мирчев фактът, че пясъкът е заменен с чакъл, би могъл да се обясни с това, че когато брегът е с пясък, той е публична държавна собственост и трябва да се отдаде на концесия.

“Когато се отдаде на концесия, поне 50% от него трябва да бъде отделен за свободен достъп. Тъй като г-н Доган не е искал да има такъв свободен достъп, пясъкът е премахнат и на негово място е посипан чакъл. Има снимки на туристи от 2016 г., когато този плаж е бил страхотен и приказен български плаж, който днес е превърнат в сараите на Ахмед Доган”, обясни Мирчев пред БНР.

 

Вторият сигнал до прокуратурата е за обругаване на българското знаме от един от гардовете. Той е взел забитото от представителите на “Да, България” българско знаме и го хвърлил в канавката.

От “Демократична България” ще подадат сигнал и за саморазправа срещу лидера на “Да, България” Христо Иванов, общинския съветник от Бургас Димитър Найденов и Ивайло Мирчев.

 

“Следваща жалба е за премахването на бариера на общинския път към сараите на Доган”, обяви още активистът на “Да, България” и добави, че ще подадат сигнал до прокуратурата и заради това, че гардовете на НСО не са се легитимирали, както са задължени по Закона за НСО. Мирчев уточни, че дори и да са частни охранители – пак са длъжни да се легитимират.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.