CNN: България е в дъното на класацията за разпознаване на фалшиви новини

CNN: България е в дъното на класацията за разпознаване на фалшиви новини

SHARE

България е в дъното на държавите с население разпознаващо фалшивата новина показва изследване, следствие на целенасочено бездействие на държавата и нейните служби. Това позволява на московската пропаганда, чиито основни куратори контролират и медиите на страната, да прониква и зомбира огромна част от населението.

Финландия, която граничи с РФ и има горчив опит с Кремъл е на първо място по медийна грамотност на своето население според същата класация. Защо се получава така? Защото държавата провежда образователни програми за ограмотяване на наслението по отношение пропагандата на Москва.

Материалът на CNN по темата:

Финландия печели войната с фалшиви новини. Наученото може да е от решаващо значение за западната демокрация

Хелзинки, Финландия (CNN) – Наскоро следобед в Хелзинки група студенти се събраха, за да чуят лекция по тема, която далеч не е основна в повечето учебни програми на колежа в общността.

Стоейки пред класната стая в Центъра за образование за възрастни Еспо, Джуси Тоиванен проправи своя път през презентацията си PowerPoint. Слайд със заглавие „Били ли сте ударени от руската армия на троловете?“ Включваше контролен списък от методи, използвани за измама на читателите в социалните медии: манипулация на изображения и видео, полуистини, сплашване и фалшиви профили.

Друг слайд, включващ диаграма на страницата на профила в Twitter, обясни как да идентифицирате ботове: потърсете снимки на акции, преценете обема на публикациите на ден, проверете за непоследователни преводи и липса на лична информация.

Урокът, обгърнат с популярно „deep fake“ видео – изключително реалистично манипулирано с технологията на Изкуствения Интелект видео или аудио – на Барак Обама, за да подчертае предизвикателствата на информационната война, която предстои.

Курсът е част от инициатива за фалшиви новини, лансирана от правителството на Финландия през 2014 г. – две години преди Русия да се намеси в изборите в САЩ – насочена към обучение на жители, студенти, журналисти и политици как да се противопоставят на невярна информация, предназначена да сее разделение.

Инициативата е само един слой от многостепенен, междусекторен подход, който страната предприема, за да подготви граждани от всички възрасти за сложния цифров пейзаж днес – и утре. Северната страна, която споделя 832 мили граница с Русия, е наясно какво е заложено, ако не го прави.

Финландия се сблъсква с подкрепяните от Кремъл пропагандни кампании откакто обяви независимост от Русия преди 101 години. Но през 2014 г., след като Москва анексира Крим и подкрепи бунтовниците в Източна Украйна, стана очевидно, че бойното поле се измести: информационната война се движи онлайн.

Тоиванен, главният специалист по комуникациите в кабинета на министър-председателя, каза, че е трудно да се определи точният брой операции по дезинформация, които са насочени към страната през последните години, но повечето играят на въпроси като имиграцията, Европейския съюз или дали Финландия трябва да стане пълноправен член на НАТО (Русия не е фен).

Докато тролингът се разрази през 2015 г., президентът Саули Ниинисто призова всеки финландец да поеме отговорност за борбата с невярна информация. Година по-късно Финландия въведе американски експерти, които да съветват служителите как да разпознаят фалшивите новини, да разберат защо става вирус и да разработят стратегии за борба с нея. Образователната система също беше реформирана, за да подчертае критичното мислене.

Медийна грамотност в цяла Европа

Финландия се класира на първо място от 35 държави в проучване, измерващо устойчивостта на феномена Пост Истина (Post truth)/

Въпреки че е трудно да се измери резултатите в реално време, подходът изглежда работи и сега други страни гледат на Финландия като пример за това как да спечелим войната за дезинформация.

„Това не е само проблем на правителството, а целта на цялото общество. Ние изпълняваме своята роля, но е задача на всеки да защити финландската демокрация “, каза Тоиванен, преди да добави:„ Първата линия на защита е учителката в детската градина. “

Сортиране на факта от измислицата

Във френско-финландското училище в Хелзинки, двуезична държавна институция К-12, този етос се приема сериозно.

В часовете по социални изследвания на Валентина Уито група десетокласници бяха включени в дебата относно това, кои ще бъдат ключовите въпроси на изборите за ЕС през следващата седмица. Брексит, имиграцията, сигурността и икономиката бяха споменати с бушуване на вдигнати ръце, преди студентите да бъдат помолени да изберат тема за анализ.

„Те събраха това, което смятат, че знаят за изборите за ЕС… сега нека да видим дали могат да подредят факти от измислицата“, каза с усмивка Уито.

Студентите се разделиха на групи, грабнаха лаптопи и мобилни телефони, за да проучат избраните от тях теми – идеята е да ги вдъхновят да станат дигитални детективи, като рестартирана версия на Шерлок Холмс за поколението родено след началото на хилядолетието.

Нейният клас е въплъщение на учебната програма за критично мислене на Финландия, която беше преразгледана през 2016 г., за да даде приоритет на уменията, които учениците трябва да забележат от типа на дезинформация, която замъгли последните предизборни кампании в САЩ и в цяла Европа.

Повече тук: https://edition.cnn.com/interactive/2019/05/europe/finland-fake-news-intl/?fbclid=IwAR3Nrz1sf1qszsnIEvQjlyc0_BELMtcvaDhKzrYE38E_wIdgc6IgjVws-v4

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.