Цитат: “Вашингтон пост”

SHARE

Гласът на Том Ханкс озвучава рекламата в подкрепа на журналистите, силата да бъдеш информиран и цената, която струва това понякога – животът, с която “Вашингтон пост” избра да участва на тазгодишния Super Bowl. Това е събитието на събитията в САЩ и по традиция почивките на финала на суперкупата по американски футбол се избират от компании, брандове, неправителствени организации, политически кампании, медии за позициониране на знакови послания, които по този начин достигат до мултимилионна аудитория – на живо, пред телевизионните екрани и чрез дигиталните медии.

Под слогана си – “Демокрацията умира в тъмнината”, “Вашингтон пост” посвети своя първи рекламен клип за Super Bowl на журналистическата професия и в частност на трима журналисти, които са се жертвали за работата си и истината и които са свързани по някакъв начин с вестника. Това са:

Репортерът на свободна практика Остин Тайс – който е обявен за изчезнал в Сирия и го няма вече 6 години, въпреки че все още се смята за жив.

Джамал Хашоги – колумнист на свободна практика, убит в консулството на посолството на Саудитска Арабия в Истанбул. За неговото убийство ЦРУ установи с голяма сигурност, че е поръчано лично от принца престолонаследник Момед бин Салман, а Доналд Тръмп отказва да признае тези факти.

И Мери Колвин – военен кореспондент на британския “Съндей таймс”, убита в Сирия през 2012 г. Преди броени дни съд в САЩ разпореди сирийското правителство да плати 302 милиона долара обезщетение на семейството на Колвин. Нейната история е в основата на сюжета на филма “Лична война” (A Private War) с Розамунд Пайк.

Обществеността и медиите в САЩ тази нощ се взривиха от туит на Тръмп-младши по повод рекламата на “Вашингтон пост”, в който американският президент предложи медиите да спестят милиони от излъчването на подобна реклама на подобно събитие, за което очакват да получат незаслужено доверие, а вместо това да започнат да отразяват истината.

Ето и посланието на “Вашингто пост” до неговите читатели и света:

Когато отиваме на война.

Когато упражняваме правата си.

Когато се издигаме в най-големите висини.

Когато скърбим и се молим.

Когато съседите ни са в опасност.

Когато нашата нация е заплашена.

Има някой, който да събира фактите.

Да ви разкаже историята.

Без значение от цената.

Защото да знаем ни дава власт.

Да знаем ни помага да решим.

Да знаем ни прави свободни.

Демокрацията умира в тъмнината.

“Вашингтон пост”

Вижте силното послание на “Вашингтон пост” с гласа на Том Ханкс тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.