SHARE

Посолството на Украйна в Република България категорично осъжда незаконното посещение във временно окупираната Автономна република Крим от представителите на партия “Атака” В.Сидеров, Я.Нотев, М. Николова и Д. Чуколов.

Организираният от окупационните руски власти т.нар. Ялтински международен икономически форум и покана на чуждестранни гости е поредната планирана провокативна акция, която има за цел преди всичко да заблуди жителите на Крим и гражданите на Русия и да създаде илюзията за международно признание на опита за анексия на АР Крим и гр. Севастопол.

Планираното от окупационните власти мероприятие и антиукраински изказвания на лидера на партия „Атака” не е нищо друго, а нарушаване на основните норми на международното право, които гарантират мира и сигурността в Европа и в света.

Посолството на Украйна многократно е призовавало българските граждани да се въздържат от незаконни посещения в окупираните територии и всякакви форми на контакт с незаконните окупационни власти на полуострова. Пресичане на границата на временно окупирана от Руската федерация част от територията на Украйна е нарушение на законодателството и общопризнатите норми на международното право, преди всичко на Устава на ООН, Хелзинкската декларация, резолюциите на Общото събрание на ООН „Териториалната цялост на Украйна” A/Res/68/262 от 27 март 2014 година, „Ситуацията с правата на човека в Автономна република Крим и град Севастопол” A/Res/71/205 от 19 декември 2016 година и „Ситуацията с правата на човека в Автономна република Крим и град Севастопол” A/Res/72/190 от 19 декември 2017 година.

Посолството на Украйна в Република България подчертава, че като следствие на бруталното и осъзнато нарушение от гражданите на Република България на Закона на Украйна „За осигуряване на правата и свободите на гражданите и правния режим на временно окупираните територии на Украйна”, както и системни дейности, насочени срещу държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, може да стане повод за завеждане на криминални дела.

Украинската страна призовава правителството и Народното събрание на Република България да осъдят незаконните и провокативни действия на ръководството на партия „Атака” с оглед на последователната позиция на българската държава относно подкрепата на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, както и относно непризнаването на престъпния опит  за анексирането на АР Крим и гр. Севастопол от  страна на Руската федерация.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.