SHARE

“Независимостта, а оттам и цялостният професионализъм на медиите в България е тежък, макар и доста по-комплексен от широко разпространените представи проблем.

Тежкото състояние на медийната среда у нас е добре известно и по света. Този проблем е постоянно загърбван, често с твърдения, че всеки може да пише каквото си иска и да го публикува някъде, което дори и да е така, е много далече от независимост и професионализъм.

Затова е напълно естествено зверското убийство на журналист да предизвика масов гняв и силна международна реакция. Когато BBC, FT или друга високо професионална глобална медия пише за убийството, тя го прави не защото е убедена, че именно това престъпление е плод на издевателство на свободата на словото, а защото свободата на словото у нас е на разпродажба на битака и всеки го знае. Малко са медиите, които не минават под една или друга форма оттам.

Именно за това напъните на медии и журналисти да обясняват как Виктория Маринова не била точно журналист, че не била разследващ журналист, че очевидно това това не е поръчково убийство, са несериозни, непрофесионални или напазарувани и нямат отношение към дълбокия проблем на българските медии. Все повече българи искат да живеят в една чиста среда. Среда с чист въздух, чиста храна, чисти медии и полицаи, които не носят тежки златни синджири около вратовете си.

Разследването на убийството на Виктория Маринова трябва да се проведе професионално и безкомпромисно, без да се поддава на натиск от социалните медии, но и с постоянна професионална комуникация с българското общество и вече глобалната заинтересована от случая публика. Уволнението на няколко златни синджира може да помогне като начало. Но дори и убийството да се разкрие и виновните хванати и наказани, това няма да е достатъчно. Обществената реакция ясно казва, че медийните авгиеви обори трябва да се почистят. Това се отнася както до преливащите от пари кафяви медийни мрежи, така и до всякакви услужливи, продажни или хибридни нискобюджетни сайтове.

Призивите не се сърдете, изчакайте, нека видим какво ще кажат експертите са не само неадекватни, те ще разгневят още нетърпимостта на почтените.

Юлиан Попов

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.