ЦИК призна за грешка в цифрата на активността

ЦИК призна за грешка в цифрата на активността

SHARE

Избирателната активност ще бъде преизчислена, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на брифинг.

 

“Тук не можем да говорим за резултати от изборите, тъй като те се отчитат на основата на действителните гласове, които са подадени за кандидатските листи, за отделните кандидати в балотажа. В тази връзка ЦИК в момента ще промени данните за 27 октомври 2019 от общите избори и там, където в момента фигурира 1 165 955 ще бъде променено числото на вярното 1 064 705“, каза той, цитиран от “Фокус”, във връзка с имащите право на глас избиратели.

По-голямото число е дадено от областната администрация, като вероятно е техническа грешка и се отнася за парламентарните избори през 2017 година. Второто и вярно число, е подадено от Общинската избирателна комисия по данни от списъците на секционните избирателни комисии, уточни Андреев.

Данните на областната администрация са от ГД “ГРАО”, обясни той.

ЦИК ще публикува на страницата са по-малкото, но вярно число – това ще се отрази и на избирателната активност в столицата, посочи той. Същият казус е възникнал и в Плевен.

От общо 196 ОИК, които правят втори тур на изборите, в ЦИК изборните си книжа са донесли 150 и се чакат още 46.

До вчера в ЦИК са постъпили общо 137 сигнала и 311 жалби, за нарушения за изборния процес. Вчера са постъпили още 140 жалби и сигнали. Днес жалби и сигнали продължават да постъпват и те ще бъдат разгледани в близките заседания на ЦИК, каза още Андреев.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.