ЦИК чака 672 машини за гласуване от Нидерландия и още 800 от...

ЦИК чака 672 машини за гласуване от Нидерландия и още 800 от Тайван

SHARE

672 машини за гласуване от Нидерландия и още 800, които ще бъдат произведени в Тайван до сряда, трябва да пристигнат у нас в края на следващата седмица. 

Това съобщи Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК, по бТВ. Това е договорено с представителя на “Смартматик” за Централна и Източна Европа. Холандската фирма, чийто партньор у нас е Сиела Норма, е производител и на тези 9600 устройства, с които се гласува у нас на предишните парламентарни избори.

Продължават преговорите между ЦИК и „Сиела Норма“, каза още Матева. По думите й единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуера и организиране на изборите е „Сиела Норма“, поради сключения на 6 февруари договор. Дължимите по него 42 милиона още не са платени на фирмата, защото тя не е предала  всички кодове, за да може държавата да модифицира софтуера, а не всички следващи избори да зависят от “Сиела Норма”, обясни Матева.

Договорът все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено, уточни Матева.

„Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях, но имаме обещанието и водим разговори със „Смартматик“. В Холандия има произведени 672 машини, обещали са, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и в четвъртък могат да бъдат транспортирани към България“, каза още Росица Матева.

В момента се водят разговори как да бъде извършен този транспорт и от кого. Обслужването и на новите машини ще бъде от „Сиела Норма“.

„В България трябва да има машини в 9400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции, ще направим възможното да се справим“, заяви Росица Матева. Ако доставим допълнителните машини, ще има по две в повече от 700 секции, обясни говорителят на ЦИК.

Цената на машините от Нидерландия и Тайван все още не е уточнена, трябва да стане ясна и стойността на транспорта, преди да се подпише новият договор, се разбра от думите на Росица Матева.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.