ЦИК: 42.10% е избирателната активност на втори тур

ЦИК: 42.10% е избирателната активност на втори тур

SHARE

42.10 % е избирателната активност на втория тур на местните избори, показват окончателните данни на централната избирателна комисия. Най-ниска е била тя в Пловдив – 28.91% и Варна – 28.97%. От преференцията в листите за общински съветници са се възползвали 44% от отишлите до урните, като мажоритарният вот е успял да пренареди общо 16 листи. Те обаче остават без промяна в големите градове, където разместването на листите зависеше и от много по-голям брой подадени преференции.

 

 

На втория тур на местните избори избирателната активност е 42.10%, показват окончателните данни на Централната избирателна комисия. Тя обаче остава по-ниска от тази първия тур, когато до урните са отишли 49,77% от имащите право на глас.  1 674 147 българи са гласували на балотажа според данните на Комисията.

 

 

Александър Андреев, говорител на ЦИК :

“ Най-висока избирателна активност е отчетена в Белене и в Георги Дамяново. В Георги Дамяново 83,33%, в Белене 83.03% Най-ниска избирателна активност в Пловдив 28.91 % и във Варна 28.97%“

 

 

От деня на насрочване на изборите до 6 ноември в ЦИК сао постъпили 348 жалби и сигнали. 7 от сигналите са за купуване на гласове, те са изпратени към прокуратурата.

 

 

Александър Андреев, говорител на ЦИК:

“ На 3 ноември са постъпили общо 129 жалби и сигнали от които 62 са за нарушение в изборната организация и процес; 16 за нарушения на изборните права; 44 за предизборна агитация в изборния ден.

 

 

За арестувания преди изборите за купуване на гласове кмет на Несебър, от ЦИК заявиха, че решението за неговото назначение е на областния управител.

 

 

Най-много грешки в протоколите е имало при отчитането на бюлетините за общински съветници. Данните показват още, че 44% от хората са се възползвали от преференциите – това са 1 363 183 избиратели.

 

Най много хора са се възползвали от тази възможност в Симитли – 92% и Челопеч – 86%. Най-малко са в Черноочене – 3%. В Столична община с преференция са гласували 21% от избирателите, а във Варна – 45%. В 16 общини преференциите са сработили и има пренареждане на листите за Общински съвет.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.