SHARE

Кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже (54 г.) измести по рейтинг всички останали конкуренти на Ердоган за предстоящите избори на 24 юни в Турция. Голяма изненада, защото предварителните анализи сочеха за първенец сред опозиционните лидери жена – Мерил Аксенер, бивш министър на вътрешните работи  в правителството. Тя обаче бе задмината по точки в класациите, при това с голяма преднина, от бившия гимназиален учител по физика. Много е вероятно дори той да се изправи срещу Ердоган на втори тур на 8 юли, който ще се проведе, ако никой кандидат няма повече от 50%. Тогава, както обикновено, на балотаж се явяват първите двама в класацията.

Предизборната кампания на Мухарем Индже включва предимно упорито кръстосване на страната и понякога по 5 изяви на ден в различни събития в малки селища. Така кандидатът компенсира силното влияние на управляващия президент върху медиите. Освен това опозиционният лидер от Партията на Ататюрк има язвителен и остър език и не се колебае да го използва. В Турция се смеят от сърце на появата му с диплома за висше образование пред митинг. Показвайки я на аудиторията, той попитал: „Е, къде е неговата диплома?“. Фактът, че Ердоган не може да докаже с документ висшето си образование, накара неговият щаб да твърди, че привържениците на Фетулах Гюллен са го откраднали и скрили. Индже коментира тези твърдения с изречението: „Може би биха я скрили, ако все пак я намереха.“ Сред любимите му анекдоти е: „Ние имаме всичко, за да си направим халва – брашно, масло, захар, но не можем да я приготвим, защото главният готвач краде брашното.“

Кандидатът на Народната републиканска партия Мухарем Индже

Какво е по-различното в предстоящите извънредни избори? Известно е, че те откриват пътя към много по-централизирано и съсредоточено управление в ръцете на пряко избрания за 5 години нов президент. Успоредно се провеждат и парламентарни избори. За първи път обаче опозицията представя на обществото сериозни кандидати, които биха могли да застрашат вече 16-годишното управление на настоящия държавен глава. Ако огромните пълномощия, които бяха приети на референдум миналата година, преминат в ръцете на лидер от опозицията, то управляващата Партия на справедливостта и развитието с основание може да се страхува от разследвания за корупция, уволняване от държавни постове на нейни не съвсем достойни кадри и други неприятни последствия. Така че е ясно, че властимащите ще заложат всичко, за да спечели отново Ердоган. Ясно е също, че целият апарат на държавната система ще му помага в предизборната кампания. И все пак? Референдумът миналата година мина на косъм, а сега прогнозите са, че макар най-вероятно Ердоган ще спечели, то също така най-вероятно ще загуби парламентарното си мнозинство. Сред приносите на опозицията е също така нейното обединение и сравнително добро разбирателство.

Кои са основните претенденти за президентския пост? Те са шест, първият от тях е Мухарем Индже, представителят на Републиканската народна партия, най-силната опозиция, партия, основана от Кемал Ататюрк, но с доста слаби позиции през последните десетилетия. Той обещава да върне разделението на властите, както беше при старата система на управление преди референдума от миналата година, т.е. да намали едноличната власт на бъдещия президент, но също така говори за признаване на правата на кюрдите, което е рисков ход в южната ни съседка. Г-н Индже показа доста смелост, като отиде на свиждане при техния лидер Салахадин Демирташ в затвора в Одрин. Той призова Ердоган да го освободи, за да водят „битката за управлението като мъже“. Предложи преговори между кюрдски и турски депутати в парламента за решаване на проблемите на кюрдите. Обеща да възстанови демократични права и институции, които бяха закрити след референдума от миналата година и открито заплаши, че всеки може да бъде съден за корупция.

Мухарем Индже обвинява публично сегашното управление в корупция  и трупане на излишни богатства за сметка на бедното население. Използва бедния си селски произход и публикува в мрежата видео и снимки на семейството си, които показват например как той самият оре с трактор нивите на баща си в почивните дни. Акцентира също, че сред роднините му има доста жени със забрадки, което донякъде успокоява по-религиозното население на страната.

Какви са данните и резултатите от социологическите проучвания? Около 56 милиона гласоподаватели в Турция и още малко над 3 милиона в чужбина ще имат право да пуснат своята бюлетина.

Единствена агенция, за която се смята, че не получава пари от правителство, публикува данни от свое изследване, направено в интервала между 6 и 9 май. Според техните резултати Ердоган получава 41.8 % от гласовете, а Инже – 41.3%, като 16.9 % от анкетираните отказват да отговорят или не са решили. Проправителствените агенции цитират числа, според които първият кръг ще спечели Ердоган с много над 40%, а Индже ще остане втори – с много над 30%. Опозиционните кандидати обаче постигнаха споразумение, ако има втори тур те ще се обединят в полза на печелившия лидер от опозицията.

Мерал Аксенер

На второ място сред опозиционните лидери е Мерал Аксенер.

Тя се отдели от малка партия, партньор на управляващата, и основа нова дясноцентристка, наречена „Добра партия“. Мерал Аксенер акцентира основно на недобрите икономически параметри в страната напоследък. Според нея държавата изостава в решаването на основни проблеми като инфлация и безработица. В програмата на нейната партия процентът на инфлация в Турция трябва да стане под 5%. Годишната инфлация в Турция за година от април до април е 11%, а безработицата през януари  – 10,8%. Турската лира се е обезценила спрямо долара с 10% само за месец април, а от началото на годината с цели 25%. Аксенер настоява за прозрачна външна политика на страната, като например да се огласяват действията в Сирия. За разлика от Индже тя подкрепя действията срещу кюрдите в Сирия, които определя като необходими за сигурността на Турция. Също като другия опозиционен кандидат и тя отхвърля промените в правилата на управлението след референдума през април 2017 г.

От останалите кандидати най-голяма популярност има 45-годишният харизматичен кюрдски лидер Салахадин Демиртащ. Той беше затворен в Одрин през 2016 г., след като бяха публикувани негови снимки с бойци на ПКК. ПКК е призната за терористична организация, защото призовава за въоръжени действия властта в Турция. Страната дава много жертви след терористични атаки, основно срещу войници и полицаи.

Кюрдския лидер Салахадин Демиртащ и ПКК
Кюрдския лидер Салахадин Демиртащ

Вече по-малко от 10 дни остават до извънредните президентски и парламентарни избори в Турция. Според закона в южната ни съседка в интервала до 24 юни повече данни от социологически проучвания не могат да се огласяват. 

Дали Партия на справедливостта и развитието ще запази мнозинството си в парламента е под въпрос. Високият праг за влизане от 10% се очаква да бъде прескочен високо от коалицията на опозиционните Републиканска народна партия, Ислямистката партия на „Щастието“, „Добра“ партия на Мерал Аксенер и дясноцентристката Демократическа партия. Обаче дали този праг няма да се окаже твърде висок за кюрдската Народно демократична партия? Нейните предварителни резултати са близко, но под 10%. Ако тя отпадне, големият печеливш ще се окаже Партията на справедливостта и развитието, защото гласовете се разпределят пропорционално.

Отново вероятно кюрдите ще решат кой да управлява Турция. Дали ще има достатъчно наблюдатели в отдалечените малки кюрдски селища в югоизточната част на страната, които да осигурят провеждането на честни избори?

SHARE
Мира Майер и анализатор на проблемите в Близкия изток. Тя е автор на 6 книги, между които „Ислямските движения в Близкия изток“, „Цивилизации и религии“ и „Политическа география на Близкия изток“.