SHARE

Гражданите от Инициативен комитет “Лозенец” организират на 3 април 2019 протест срещу корупцията, незаконното строителство и бездействието на институциите

Разговаряме с Никола Вапцаров от инициативен комитет “Лозенец” веднага след проведената пресконференция в градинката срещу небостъргача на “Артекс Инженеринг” за емблематичния обществен казус “34-етажно незаконно строителство”.

В океана от нормативни ребуси, бездействие на институциите, полуистини, полулъжи и пропагандни трикове, с Никола решихме да представим структурирано темата на читателите на “Терминал 3”. Лъжа срещу Истина.

Първа лъжа на ДНСК: Сградата е законна, защото е построена със законни строителни книжа.

Истина: Всичко, което е било построено по време на действието на строително разрешение е било законно, а след изтичането му на 20 ноември 2017 – е незаконно. Това на практика означава, че всичко построено от кота минус три нагоре е незаконно и строителното разрешение е изтекло “още в изкопа” на сградата.

Втора лъжа на ДНСК: Трябва да се изчака решението на съда, за да се даде становище.

Истина: Инициативен комитет “Лозенец” не оспорва пред съда разрешението за строеж и неговата валидност, а съди ДНСК за бездействие. Фактът, че ДНСК казва, че те ще си свършат работата чак след като бъде осъдена, показва скандална безпардонност.

Трета лъжа на ДНСК: Решението на ВАС, което г-н Несторов, директор на ДНСК, размаха на проведената пресконференция, е релевантно за казуса “Златен век” и че заповедта на главния архитект удължава срока на строително разрешение.

Истина: Спорът в Бургас се отнася до “тротоарно право”, а решението на главния архитект съгласно това решение се отнася за срока на започване на строителството, а не за неговото завършване.

Четвърта лъжа на ДНСК (налага се като извод от изявленията на г-н Несторов): ДНСК е тълкувателен орган и има право да си избира конкретни съдебни решения, които оправдават действие или бездействие на инстанцията.

Истина: Законът и нормативната уредба регулират правомощията и задълженията на ДНСК и поправките на закона от февруари 2017 г. не могат да се отнасят до строежи, които са вече с влязло в сила строително разрешение и текущи преписки в тази връзка.

Оттук нататък?

Инициативният комитет е провел среща с омбудсмана, на която правният екип на Мая Манолова е видял преписката и е потвърдили правните основания.

В сряда от 18.30, срещу небостъргача на “Артекс”, ще бъде организиран протест срещу корупцията, незаконното строителство и институционалното бездействие.

На пресконференцията днес бяха поискани оставките на Иван Несторов и Валентин Йовев като пряко замесени в казуса. На първия – заради бездействието на ДНСК да изпълни задълженията си по ЗУТ, с които да спре незаконното строителство на “Златен век”, а на втория заради нелегитимното писмо с негов подпис, послужило за основание на по-нататъшни заповеди на арх. Здравков и като извинение за ДНСК за бездействието им.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.