SHARE

За първи път от края на тоталитарния режим през 1989 г. комунистите в Чехия ще имат решаваща роля в управлението на страната, след като се превърнаха в “златен пръст” (осигуряващ парламентарно мнозинство) на правителството на евроскептичния популист Андрей Бабиш, разкрит като бивш агент на чехословашката ДС и обвиняем за незаконно присвояване на 2 млрд. от евросубсидии,  както и съюзник на Орбан и Качински във Вишеградската четворка.

Комунистическата партия на Бохемия и Моравия (KSCM) осигури 15 гласа, за да позволи на коалицията между популисткото ANO на Бабиш и социалдемократите (ČSSD) да се задържи на власт след девет месеца, в които страната бе блокирана.

Така в крайна сметка 105 от 200 депутати подкрепиха правителството, а център-дясната опозиция в лицето на Top 09 символично напусна пленарната зала при гласуването и като причини изтъкна именно връщането на комунистите на власт и факта, че Бабиш е изправен пред наказателно преследване, макар основното му обещание по време на кампанията да бе да се бори с корупцията.

От коалиционния партньор на АНО – социалдемократите, един депутат и бивш министър на вътрешните работи Милан Чованец, също отказа да даде подкрепа, защото “съвестта му” не го позволявала.

Подкрепата от комунистите идва след подписано споразумение с АНО за “толериране” на новото правителство, като комунистите щели да си затворят очите за богатството на Бабиш срещу обещание за леви политики и влиятелни позиции в държавни учреждения, съобщава Guardian.

Така за първи път от Нежната революция през 1989 г., когато в Чехословакия е свален комунистическият режим, и Чехия и Словакия получават своята независимост – комунистите ще се върнат в управлението на страната. 

Освен протестите на център-дясната Top 09 другата опозиция в лицето на дясната Християндемократическата партия издигна трансперант със съветската червена звезда, който да напомни за завръщането на наследниците на стария режим.

Бабиш, който положи клетва за втори път миналия месец след като предишното му правителство се разпадна след няколко месеца, обвини останалите партии, казвайки че умерената опозиция не е искала да работи с него, защото е изправен пред обвинения в незаконно присвояване на €2 млн. европейски средства.  Изглежда комунистите нямат проблем с тези обвинения. 

Премиерът Андрей Бабиш, вторият най-богат човек в страната, също така бе разкрит като агент на чехословашката Държавна сигурност – обвинение, което той отрича.

Предишното временно правителство на Бабиш разгневи комунистите, след като изгони трима руски дипломати, в знак на съпричастност към химическата атака в Солзбъри, Великобритания по случая Скрипал.

В програмата на комунистите се предвижда напускане на НАТО и ЕС, но Бабиш е настоявал това да не става част от споразумението. Самият той и партията му освен евроскептични популисти са и членове на най-проевроейското семейство в ЕС – това на либералите и демократите ALDE (към него е и българската ДПС – бел.ред.)

Президент на страната също така е путинистът Милош Земан, който е един от най-яростните защитници на руския президент Владимир Путин – не само е против санкциите срещу Русия, но и смята, че Крим вече е руски и Украйна трябва да се откаже от него.

Земан дори отказа да назначи външния министър от социалдемократите в кабинета на Бабиш, тъй като бил твърде либерален към миграцията.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.