SHARE

Черната книга на правителственото разхищение в България за 2018 г. е вече факт.

За четвърта поредна година Фондация за свободата „Фридрих Науман“ съвместно с разследващи журналисти събра примери за пилеене на парите на българския и европейския данъкоплатец. Книгата съдържа 15 текста, описващи случаи на безотговорно и неефективно разхищение на обществения ресурс . Те са в резултат и на небрежност, и на недобросъвестно отношение от страна на институциите, а често остава впечатлението и за корупционни практики.

Черната книга няма претенциите да бъде изчерпателна, а цели да предизвика гражданите да изискват отчетност и прозрачност за парите си, които плащат на държавата под формата на данъци. Българските данъкоплатци следва да търсят сметка от държавната администрация как и за какво тя харчи парите ни! Засиленият граждански контрол може и трябва да доведе до подобряване работата на институциите.

В книгата са включени разследвания, засягащи АЕЦ “Белене”, КТБ, Министерство на отбраната, МВР, БДЖ, Държавна консолидационна компания. Също така са разгледани и случаи от местно значение във Варна, Пловдив, Ловеч, Севлиево, Враца, Благоевград и Рудозем.

В предговора на книгата икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев се фокусира върху пропуснатите възможности за обществото ни да живее по-добре в резултат на некомпетентно управление. В него той обобщава, че в Черната книга „става въпрос за напълно целенасочено ограбване на ресурса на данъкоплатците и насочването му към конкретни облагодетелстващи се лица“.

По време на представянето на Черната книга част от авторите представиха и темите в изданието, по които са работили: Доротея Дачкова от в. „Сега“, Георги Ангелов от dnevnik.bg, Светослав Метанов от offnews.bg.

Доротея Дачкова е автор на водещата тема за високата цена на лошото правосъдие. Във въвеждащото си изказване тя отбеляза, че „акциите по времето на г-н Цветанов струват на данъкоплатците почти 1,5 млн. лв.“. На тази стойност са спечелените дела, заведени след показните акции и задържания, недовели до осъдителни присъди и нарушаващи правата на българските граждани.

Актуалната тема за парите за отбрана и модернизиране на армията бе отразена в Черната книга на правителственото разхищение от Георги Ангелов. Той изтъкна, представяйки статията си „Милиарди за отбрана и за …скрап“, че „стотици милиони се дават за нова техника, докато в същото време по-голямата част от хеликоптерите стоят на земята поради 5 млн. лв., които трябва все още да се изплатят по договори. Вместо с тях да се спасяват животи… Това е едно безхаберие за милиарди“.

Темата за БДЖ присъства всяка година в Черната книга. В това издание Светослав Метанов разказва историята „БДЖ – потъване по план“.  Според автора „издръжката на БДЖ струва 0,5 млрд. лв. на българския данъкоплатец, което е несравнимо с където и да е другаде“. Слаб мениджмънт и демотивиран персонал са основният проблем на националните железници. „Слабият мениджмънт се вижда най-добре от обществените поръчки“, продължи Метанов.

Откривайки сходни демократични ценности и отношение към отчетност и прозрачност на държавните институции, Фондация за свободата „Фридрих Науман“ разпространи Черната книга на правителственото разхищение 2018 с тиража на  в. „Капитал“. Изданието беше включено като приложение към броя на вестника от 18 януари 2019.

Онлайн  изданието на Черната книга за 2018 г. може да се чете тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.