SHARE

Ръководителят на британската служба по национална сигурност MI5 Андрю Паркър представи днес анализ за заплахите пред европейската и британската национална сигурност. Анализа той направи в Берлин, Германия.

На първо място ръководителят на MI5 определи като основна заплаха действията на руското правителство над континента.

“Живеем в период, в който Европа е изправена под системни заплахи и системна враждебност от определени страни. И нека бъда ясен: под това нямам предвид шпиони, шпиониращи шпиони, или шпиони, преследващи се, когато падне мрак.

Имам предвид целенасочената зловредна дейност, целяща да подкопае свободните ни и демократични общества. Да дестабилизира междурадния правов ред, който е в основата на нашата стабилност, сигурност и просперитет.

Основният актьор сред тези враждебни страни е руското правителство. Забележете, не използвам “Русия” – Обединеното кралство се отнася с възхищение и уважение към руския народ за тяхната горда култура и дълга история. Самият аз изучавах руски език в училище. 

Нямаме никакво желание да ескалираме напрежението или да се връщаме в напрегнатите и опасни времена, които Европа преживя по време на Студената война”, заяви Паркър.

“Наместо да доведе до повече уважение за нацията, Кремъл рискува да стане още по-изолирана парая (аутсайдер, низък човек, най-ниската каста в Индия -бел.прев.).”

“Но уважението ни към руския народ и желанието ни за сърдечни отношения не може и не трябва да ни спира от назоваването и отговарянето на очевидните кремълски нарушения на международния ред.

Лидерите сред Европа и света заеха позиция – те изпратиха силно послание, че първата употреба на нервен агент в Европа от Втората световна война и подкрепата и поддържането на сирийския рижим, който използва химически оръжия, за да убива цивилни, е просто недопустимо.

Но също така инвазията на Крим от руското правителство, превземането на територия от друга суверенна страна със сила не може да бъде допустимо.

Опитът за намеса в легитимни демократични избори в САЩ и Франция е недопустимо.

Опитът за извършване на преврат срещу избраното правителство на Черна гора е недопустимо.

Нито е извършването на кибератаки, от вида за който чухте вече тази сутрин, срещу страните и институциите ни, включително атаката над германските институции като Бундестага тук, в Берлин.”

“Столетни опити за влияние и пропаганда бяха подсилени от онлайн дезинформацията, която може да достигне огромен мащаб и скорост на малка цена.

Целта е да се посее съмнение чрез отричания на истината, примес на истината с лъжата, изместване на вниманието към фалшиви истории и да направят всичко възможно да разделят съюзи.

Безогледното лъжене изглежда се превръща в стандарт заедно с окарикатуряването на критиците. Добре упражнената доктрина на руската държава да смесва медийна манипулация с дезинформация в социалните мрежи и изопачаване заедно с нови и стари форми на шпионаж, високи нива на кибератаки, военна сила и организирана престъпна дейност е това, което в днешно време наричаме “хибридни заплахи”.

Ръководителят на MI5 също така предупреди за опасността от терористичната организация ДАЕШ, която ще продължава да извършва “ужасяващи” и “комплексни” атаки над Европа, макар да губи територия в Близкия изток. Това според Паркър ще занимава международната общност “с години”. Продължават опитите и на други организации като “Ал Кайда” да се опитват да извършват терористична дейност.

Колкот територия е изгубила ДАЕШ: Бледочервено – 2015 г.; Тъмночервено – 2018 г.
Източник: BBC

. Само пред последната година, разкри той, са били предотвратени 12 терористични атаки в Обединеното кралство. 

“Забелязваме също надигането на крайнодесен тероризъм”, отбеляза Паркър. “Където виждаме подобни случаи, отговорът ни е еднакво остър.”

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.