SHARE

Кампанията, подкрепила напускането на Британия от ЕС Vote Leave, е използвала недекларирани финансови средства, с които е нарушила британското законодателство.  Vote Leave бе официалната кампания за напускане на ЕС, водена от Борис Джонсън и Майкъл Гоув по време на референдума през 2016 г., който завърши с резултат  51.9% за напускане и 48.1% за оставане в Европейския съюз.

Избирателната комисия на Великобритания публикува днес заключенията от разследване в разходите на кампанията Vote Leave, като става ясно, че тя и Дарън Граймс, управителят на друга кампания за напускане BeLeave, са нарушили изборните закони на страната.

Доказателствата сочат, че BeLeave е похарчила повече от 675 000 паунда с компанията “Агрегейт Ай Кю” (Aggregate IQ) в общ план с другата кампания – Vote Leave. Тези разходи е трябвало да бъдат декларирани от последната, тъй като това означава, че Vote Leave е превишила законния таван за разходи от 7 милиона паунда с почти половин милион паунда.

Vote Leave е предала непълен и неточен отчет за разходите си, като 234 501 паунда са били отчетени погрешно и няма фактури за над 10 000 похарчени паунда.

Дарън Граймс е извършил две нарушения и е глобен с 20 000 паунда, като той е похарчил над 675 000 британски паунда чрез BeLeave, нерегистрирана кампания, чиято граница за харчове е 10 хил. паунда. След това той лъже в отчетите, заявявайки, че това са негови собствени харчове. Граймс е сигнализиран в полицията на основание фалшиви декларации за кампанийни разходи.

Борис Джонсън стратегически се спаси от потъващия кораб, но другият лидер на кампанията Vote Leave Майкъл Гоув все още е министър, а политическият секретар на Тереза Мей е надзиравал схемата с харчовете, сочи Карол Кадуолъдър, британски разследващ журналист, която получи наградата “Оруел” и бе наградена в категория “Технологии” на Британските журналистически награди за работата си над кампаниите Брекзит.

Извършени са и други нарушения, резултатът от които може да бъдат сериозни присъди. Сред тях са укриване и заличаване на доказателства, както и поставяне на пречки пред правосъдието в процеса на работа. 

В крайна сметка помнете: Vote Leave е взела парите на данъкоплатците. Това е измама спрямо нас, британците. И тя възлиза на допълнителни разходи в размер на 10% от цялостния кампаниен бюджет“, казва Кадуолъдър.

“Открихме сериозни доказателства, че двете групи са работили по общ план, не са декларирали съвместната си работа и не са спазили законовите лимити за финансови разходи. Това са сериозни нарушения на закони, установени от парламента, за да осигурят честност и прозрачност по време на избори и референдуми”, заявява Боб Поснър от Изборната комисия, провела разследването. “Vote Leave се противопостави на разследването ни от самото начало, включително оспорвайки правото ни на регулатор да отворим разследване. Кампанията отказа да сътрудничи, отказа молбите ни да излъчи представител за интервю и ни принуди да използваме силата си по закон, за да ги убедим да ни предоставят доказателства. Въпреки всичко това доказателствата, които намерихме са ясни и значителни, както може да се види и в доклада ни.”

Кампанията обвини регулатора в политически предрасъдъци и отрече обвиненията. Няколко души подадоха сигнал за нарушения през последните месеци, като техните показания съвпадат със заключенията на регулатора. Един от тях бе Кристофър Уайли, който разкри сагата с изтичането на данни на милиони потребители към компанията “Кеймбридж Аналитика” и свидетелства пред парламентарна комисия в британския парламент. Още през март 2018 г. той заяви, че е съществувал „общ план“ за използването на мрежа от компании, с които е свързана „Кеймбридж Аналитика“, за да се заобиколят закони относно изразходването на средства във финансиране на политически кампании.

Подробната история може да си припомните тук, продължението да откриете тук, както и тук. 

Уайли заяви през март, че про-Брекзит групите  Vote Leave (официалната кампания, водена от Борис Джонсън и Майкъл Гоув) и BeLeave (игра на думи от believe – вярвай, и be, leave – да бъдеш и напускане) на Ирландската юнионистка партия (DUP), както и „Ветерани за Британия“ са ползвали услугите на компанията „Агрегат Ай Кю“, която е със седалище в Канада и е работила с данните на „Кеймбридж Аналитика“. 

Показанията на Уайли публикувахме тук. 

Разследванията за обвързаността на про-Брекзит кампаниите за напускане на ЕС и крайнодесните фракции във Великобритания и отвъд океана започнаха още през май месец миналата година. Тогава Observer пусна изтекъл документ, свързващ двете кампании Leave.EU на Найджъл Фараж, и Vote Leave, поведена от доскоро външния министър Борис Джонсън от консерваторите. Цялата история ви разказахме още тогава – тук. 

“Две кризи раздират социалните мрежи в момента. Първата – Брекзит. И първата – Тръмп-Русия. Но те не са отделни. Абсолютна лудост е да пренебрегваме парламента в това, което се очертава като криза на националната сигурност в САЩ. Тук е същото. Ние сме част от плана”, заяви Ан Апълбаум, журналист и носител на “Пулицър”. 

Това, което само преди година звучеше като лудост, започва да излиза наяве след дълги месеци на разследвания.

Какво предстои?

Снимка: Daily Express 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.