SHARE

Камарата на общините отхвърли Споразумението за напускане на Тереза Мей с 432 на 202. Загуба от 230 гласа е рекордна за правителство в историята на британския парламент.

Тереза Мей поиска вот на доверие. Но не възнамерява да подава оставка, нито е известно как може да предоговори сделката или да осигури мнозинство в парламента.

Сегашният рекорд за най-голяма загуба на правителството по съществен* вот се държи от Лейбър през 1924 г., когато лявото правителство губи вот в Камарата на общините с 166 гласа.

Тереза Мей все още твърди, че тя ще си пробва късмета с втори вот и няма никакво намерение да напуска или да свиква извънредни избори. В същото време обаче тя твърди, че загуба днес ще доведе Джеръми Корбин на власт или ще спре какъвто и да било Брекзит.

Правителството може да опита да предоговори сделката с ЕС, но от Брюксел са категорични, че това е химера. С това въпросът има ли Тереза Мей друг ход освен оставка или повторен опит да прокара сделката през Камарата на общините – навярно отново е обречен на провал.

*Макар да са записвани и по-големи разлики, то те са били на символични гласувания, изоставяни от правителството.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.