Божков разказва в комикс, че плащал 20% от печалбата си на управляващите

Божков разказва в комикс, че плащал 20% от печалбата си на управляващите

SHARE

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков твърди, че му е поискано да плаща 20% от печалбата на Национална лотария на управляващите и в замяна на това да не облагат бизнеса му с 15% такса върху оборота.

 

Договорката за тази своеобразна такса спокойствие била направена между него премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и с помощта на шефа на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, с която са обсъждани промените в Закона за хазарта и облагането на хазартните игри.

 

Това разказва Божков в неговата версия за случилото се през последните години, която нарича “истинската приказка” и която публикува в понеделник (1 юни) в социалните мрежи – негов основен канал за комуникация, откакто се укрива в Обединените арабски емирства. Историята е представена под формата на комикс с описание към него в стил приказката за Али Баба и 40-те разбойници. Героите са нарисувани, но ясно могат да бъдат свързани с реални лица с изключение на един, определен от Божков като приятел, който е показан в гръб. Прокуратурата обяви, че ще провери истинността на информацията в комикса.

 

Той отбелязва, че всички прилики и събития са “доказуеми”.

 

Божков няколко пъти намекваше в публичните си изяви за приемането на промените в Закона по хазарта в края на 2014 г. “Може ли лидер на политическа сила (Борисов, ГЕРБ, б.р.) да не знае кога неговата политическа сила приема закон? Може ли финансовият министър да не знае? Всичките ми контакти по този закон са били с Владислав Горанов, за което имам доказателства. Не с комисията по хазарт. Законът не се тълкува, законът се изпълнява”, заяви той в интервю по Би Ти Ви на 8 май. Тогава той сравни управлението с хунта, както и със съвременните мутри, които казвали “ще решим проблема, трябва да плащаш” и използвали институциите като бухалки.

 

Ако разказаното в комикса за поисканото “помагане” срещу удобен закон и договорки по него наистина може да бъде потвърдено с доказателства – три от ключовите фигури във властта би трябвало да бъдат разследвани – премиерът, финансовият министър и председателят на бюджетната комисия в парламента.

 

След като в началото на май Божков започна да говори, Бойко Борисов избягва да темата с обяснението, че не коментира обвиняеми. Владислав Горанов беше принуден да отговаря на въпроси за есемес кореспонденция с хазартния бизнесмен – заяви, че няма спомен за “точно такава комуникация” – но потвърди за срещи с него. Менда Стоянова в началото на май обясни, че Божков действа с най-добрата защита – атаката, според нея хвърлял необосновани твърдения, законът бил ясен за плащането и ако неговите адвокати са го заблудили за тълкуванието – да си търсел от тях парите за неплатените такси и също че финансовият министър го няма в историята.

 

Едно от разследванията срещу Божков е за спестени около 700 млн. лева, заради различен тип облагане, по което фирмите, опериращи лотариите, са подавали декларации в продължение на 5 години. Финансовият министър твърди, че не е знаел за това и било грешка на служителите на комисията по хазарта. Божков представя сам себе си като Али Баба, а разбойници нарича управляващите и разказва за началото на бизнеса си за моментни лотарийни билети – “Национална лотария” през 2013 г.

 

Според твърденията на Божков след приемането на промените в Закона за хазарта премиерът Бойко Борисов го изпратил при финансовия министър Владислав Горанов, който му обяснил, че трябва да плаща 20% от печалбата си на управляващите.

 

Това е първата част от обещаната ви Истинска приказка. Всяка прилика с действителни лица, събития и #хунта e доказуема“, пише Божков в анонса към 7-те картинки и обещава продължение.

“Истинската приказка” в 7 картинки

Васил Божков публикува своята версия за случилото се между него и управляващите през последните години под формата на комикс и обещава продължение.

“Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki (изписването на шайки на латиница е на Васил Божков – бел. ред.), а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али Баба.”

“През 2013 г. той открил нова пещера – “Национална лотария”. Пещерата била малка и затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал 10% данък, като всички останали.”

 

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

 

“Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозиционната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота. Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум.”

 

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

 

“Тогава Главатаря извикал Али Баба и му казал:
– “Аз ще оправя нещата, но после ще помагаш.”
– ” Какво разбираш под това?”
– ” Ще разбереш после”
– “Сега отиди при Разбойничката, която прави Данъчните закони, за да ти обясни.”

 

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

 

“Али Баба отишъл, като взел със себе си и приятел.
Разбойничката казала:
– Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо “само покер игри и турнири” ще напишем, че “всички хазартни игри плащат 20% такса върху комисионите, които събират.
– Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?
– Не може. Другите разбойници не трябва да разбират.”

 

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

 

“Така и станало. С гласовете на голямата shaika ГЕРБ отхвърлили единия и приели друг – същият закон с това малко изменение. Другите разбойници така и не разбрали какво се случва.”

 

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

 

“Веднага след това Главатаря се обадил на Али Баба и казал:
– Отивай при Заместник-главатаря по финансите, който ще ти каже какво да правиш.”

 

“Заместник-главатарят по финансите казал:
– Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона.”

 

“Не приел никакви възражения и Али Баба се съгласил да плаща на шайката/shaikata.”

 

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

 

“Като през цялото това време Али Баба платил и 500 млн. данъци на държавната хазна.”

 

Прокуратурата ще проверява информацията в карикатурите

В интервю пред БНТ прокурорът от специализираната прокуратура Ангел Кънев заяви, че ще се провери информацията в карикатурите, но не даде повече подробности.
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.