Борисов разпореди максимално засилване на охраната по границата с Турция

Борисов разпореди максимално засилване на охраната по границата с Турция

SHARE

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил засилване на охраната по границата ни с Турция, заради информациите за струпване на мигранти край Одрин.

Турски медии твърдят, че стотици бежанци са поели през Северозападна Турция към границите с България и Гърция, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

Борисов съобщи, че ще разговаря по телефона с турския президент Ердоган:

„Това, което става на Одрин, данни за доста струпване на мигранти, вече сме дислоцирали жандармерията по границите, така че сме усилили максимално границите, както и морето. Притеснителното е, че турските граничари се дръпнаха – постовете, които имаха досега. Да се надяваме и след разговора, че са ги извели по-навътре в страната, там да ги спират. Виждате, по островите в Гърция какво става. Към момента си има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там, а пък едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, си представете да почнат да влизат стотици хиляди мигранти“.

Армията е готовност

Армията има готовност да се включи в опазването на границата с до 1000 души и до 140 единици техника, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Тази сутрин граничната полиция не е допуснала да преминат границата ни с Турция две мигрантски групи по около 30 души, се казва в съобщение на военното министерство.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.