SHARE

От Симона Костадинова, “Медиапул”

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е заел позиция на главен ръководител на предизборния щаб за евровота, а шефът на партийния предизборен щаб Цветан Цветанов умишлено “изчезна” от новинарския поток. Това потвърдиха представители на ГЕРБ пред Mediapool и поясниха, че в момента имат два щаба – единият се оглавява от Борисов, а другият – от Цветанов.

Решението е провокирано от скандала “Апартаментгейт”, който коства на Цветанов поста му на председател на парламентарната група на ГЕРБ и депутатското му място. Тогава след оставките на други негови колеги от ГЕРБ – отново заради евтини апартаменти, както и след разговор с Борисов, той обяви, че напуска Народното събрание. Запази обаче партийните си постове – на зам.-председател на ГЕРБ и ръководител на предизборния щаб.

Двата предизборни щаба

Излиза обаче, че ситуацията не е точно такава. Да, Цветанов е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, но пък Борисов оглавява втори щаб, наречен съвет, който ръководи цялостната кампания на партията съвместно с подкрепилите я партньори от СДС, “Гергьовден”, “Никола Петков” и “Обединени земеделци”.

Ръководената от Борисов структура фактически е над щаба на Цветанов, който междувременно се занимава с цялата организация около изборите, твърдят от ГЕРБ.

Представители на партията твърдят, че два щаба е имало и на предсрочните парламентарни избори през 2017 г., но други казват, че това става за първи път. Дублирането обаче не води до напрежение в ГЕРБ, уверяват депутати.

А къде е Цветанов?

Първите седмици след оставката му като депутат, Цветанов беше постоянно присъствие в медиите. Той представи кандидатите за евродепутати на ГЕРБ, от партийния пресцентър съобщаваха подробно за всяко негово изказване и всяка негова стъпка.

От средата на април обаче нещата стоят по друг начин. При представянето на предизборната платформа на ГЕРБ за предстоящите евроизбори премиерът заяви: “Иде ми да взема един чук – и тераси, покриви, къде има, да го счупя и да приключваме, защото всеки ден ни отправят тази тема и ние не можем да се извадим от нея. А толкова добри неща се правят”.

След това събитие Цветанов почти не се появява като основен говорител и движеща сила на кампанията, независимо, че продължава да обикаля из страната, да се среща със структурите на партията и избирателите ѝ. Това обаче се разбира предимно от личния му фейсбук профил.

За това, че Цветанов не трябва да е под светлините на прожекторите, Борисов намекна и миналия петък в интервюто си пред “Панорама” на БНТ. Тогава той каза, че с “Апартаментгейт” заместникът му е “сложил лъжицата с катран в кацата с меда” и “на 26 май ще видим дали избирателите ще простят на Цветанов”.

На фона на мълчанието за Цветанов и на резултатите от последните социологически проучвания, според които БСП има лека преднина спрямо ГЕРБ, в медиите все по-сериозно е присъствието на Борисов.

Депутати от ГЕРБ признават, че причината за тази активност е очевидната – премиерът се опитва да намали щетите от последните скандали, като извади себе си на преден план.

Четете още тук.

* Заглавието е на “Терминал 3”. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.