Борисов обвини Радев и Русия за разследването на къщата в Барселона

Борисов обвини Радев и Русия за разследването на къщата в Барселона

SHARE

Според публикация на El Periódico испанските власти проучват има ли данни за пране на пари и свързано ли е с българския премиер

Каталунската полиция е потвърдила, че е образувала разследване по подозрения за пране на пари, свързано с изнесени преди две години и в България данни около скандала с т.нар. къща в Барселона. Това става ясно от обширна публикация в петък в испанския вестник El Periódico, с която скандалът беше възобновен.

 

За пръв път “къщата в Барселона” бе спомената в изтеклите записи в “Яневагейт” през 2015 г, а година по-късно в социалните мрежи се появи видеоклип с неизвестен автор, озаглавен “Да спрем разграбването на България”, от който става ясно, че луксозната къща в столицата на Каталуния е в резултат на щедър финансов поток към фирми с участието на бившия модел Борислава Йовчева, като тя и дъщеричката й индиректно се свързват с премиера Борисов.

 

Впоследствие гражданската организация БОЕЦ неколкократно сезира и българските, и испанските власти за изнесените в клипа данни. След излизането на публикацията в El Periódico в петък българската прокуратура поддържа тезата, че до момента не е сезирана от испанските власти и засега няма да направи нищо друго освен да чака да бъде сезирана. Самият Борисов пък пред журналисти в Брюксел заяви, че това е подготвена атака срещу него от страна на президента, руски източници и свързани с тях лица, за която той бил предупреден още преди два месеца.

 

Миналата година и Елена Йончева, тогава депутат от БСП, а сега евродепутат, съобщи че е сезирала предишния главен прокурор Цацаров – да провери има ли връзка между премиера Борисов и къщата в Барселона. Тя заяви, че разполага с документи, които ще предостави на прокуратурата – за сложна схема от фирми, в които има хора, свързани и с имота в Барселона, и с Борисов.

 

В статията в испанския вестник се посочва, че авторите на публикацията са отправили въпроси към българския премиер на 13 февруари, но той не им е отговорил. Същото потвърди и той в отговор на въпрос в Брюксел. “Защо да отговарям на нещо, в което пише, че няма доказателства”, каза Борисов, без да стане ясно какви доказателства трябва да съдържат въпросите.

 

Петъчният ден започна със сутрешната публикация на каталунския вестник El Periódico, озаглавена “Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България”.

 

“Каталунската полиция Mossos d´Esquadra и Антикорупционната прокуратурата разследват дали премиерът на България Бойко Борисов е свързан с “международна схема за пране на пари”, чиято крайна цел е била Барселона”, гласи първото изречение на публикацията, която е водещо заглавие и на първата страница на изданието.

 

Според информация на вестника каталунската полиция разполага с убедителни данни за престъпна организация за пране на пари, като основният облагодетелстван е бившата манекенка Борислава Йовчева, “чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно”.

 

Първоначално тя, а после и баща й, бивш електротехник, са основни собственици на две компании, регистрирани в Барселона – Numin Invest SL и EMA BGS SL, които през последните седем години са получили над 5 милиона евро от “физически лица, които не живеят в Испания”. Йовчева, баща й и малката й дъщеря, която няма посочен баща, живеят в луксозна къща в Барселона, снабдена с частна охрана и модерна система за наблюдение. Имотът е купен през 2013 г. за 3 млн. евро на името на Numin Invest SL. По това време Йовчева е едноличен управител на фирмата с капитал от 3 хил. евро, после е заменена от баща ѝ Георги Йовчев, който добавил още 3006 евро.

Другата компания – EMA BGS SL, притежава магазин за луксозно облекло на прочутата търговска улица Paseo de Gràcia. “Каталунската полиция смята, че тази компания е получила финансова инжекция от поне 2.3 млн. евро от друга фирма, регистрирана в Кипър. Адресът на EMA BGS SL, в която бившият модел и баща ѝ също са участвали, съвпада с този на вилата.” Самата Йовчева шофира из града луксозен бял Porsche Macan, регистриран на името на EMA_BGS SL, оценен над 70 хил. евро и купен със заем от банка в Барселона. Според полицията такъв разход не се връзва със загубите от магазина и състоянието на компанията, която е почти фалирала.

Пред няколко български медии от каталунската полиция потвърдиха в петък, че се води активно разследване по случая, но тъй като то не е приключило, не могат да дадат повече информация.

 

По същото време в Брюксел премиерът Борисов отговори на въпроси на български журналисти по темата, а видео от брифинга бе качено на фейсбук страницата му, придружено с извадки от изявлението му: “Периодично през годините, щом наближат избори, тази фалшива новина се завърта. Целта е да ме разколебаят, но няма да успеят. Освен това бях предупреден за поредния опит да съживят тази безумна манипулация. Нито имам къща, нито съм ходил в Барселона от 15 години, така че няма защо да отговарям на нещо, за което няма никакви доказателства. Още повече, че никоя служба, никоя власт, прокуратура, полиция не ме е търсила да ме пита това вярно ли е. Преди година същите неща ги говориха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота!”

 

Борисов заяви, че “преди два месеца ни предупредиха – че ще излизат всеки ден по една статия, понеделник – до петък”. На въпрос кой манипулира испанския вестник, каквото е внушението на изявлението му, той отговори: “Аз не съм казал че е манипулиран”. Но пак повтори: “Беше подготвен (ударът, б.а.), знаехме го очаквахме го, пикът трябваше да е в сряда, заедно с шествието, но нещо се е провалило”.

 

Пред медиите премиерът не даде ясен отговор познава ли обитателката на къщата в Барселона Борислава Йовчева. “Не се занимавам с личния живот. Това да познаваш някой или да не го познаваш, не те прави замесен в каквото и да е. Не е хубаво един мъж да започне да коментира кой кого познава, защото ще станат бели. Някои след това имат семейства…”, каза Борисов.

 

Както става ясно, каталунската полиция и прокуратура са били сезирани от българската организация БОЕЦ още 27 юли 2018 г. чрез испанското посолство в София, а през март следващата година материалите са били пратени и на каталунската антикорупционна прокуратура. В документите се твърди, че Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и тя има връзка с българския премиер. В отделна статия в днешния брой на El Periódico е публикувано и интервю с лидера на БОЕЦ Георги Георгиев.

 

През ноември 2018 г. БОЕЦ сезира и българската КПКОНПИ с фактите около къщата в Барселона и съмненията за извършени престъпления. В петък от организацията обявиха, че са сезирали и главния прокурор със същия сигнал, включващ съмнения за корупция, пране на пари, данъчни престъпления и др., като свързват и премиера Борисов, позовавайки се на информацията за испанското разследване в публикацията на El Periódico.

 

Българската прокуратура не е сезирана от испанската за разследването на пране на пари и евентуалната му връзка с премиера Бойко Борисов. “Не сме сезирани за такова разследване от нито една испанска прокуратура”, отговори на въпрос на “Капитал” говорителят на главния прокурор Сийка Милева, като уточни, че не знае дали такава информация не е подадена до МВР. На въпрос дали прокуратурата не смята да се сезира по медийни публикации, което е законово уреден способ, прокурор Милева заяви, че не може на всяка публикация да се реагира. “Ще изчакаме да видим дали ще ни сезират испанските власти”, добави тя.

 

Вътрешният министър Младен Маринов на свой ред също заяви пред журналисти, че няма информация за разследването на испанските власти срещу премиера Борисов.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.