Борисов обвини градската десница за изборните резултати на ГЕРБ

Борисов обвини градската десница за изборните резултати на ГЕРБ

SHARE

Вместо на ГЕРБ за отстъплението от няколко областни града на местните избори партийният лидер и премиер Бойко Борисов “се скара” на “Демократична България”, чието ръководство по думите му подкрепило не Йорданка Фандъкова, а Мая Манолова на балотажа за София. На националното съвещание на ГЕРБ днес, което продължи по-малко от час, Борисов нарече обединението не градска десница, а опозицията вътре в комунистическата партия.

“Демократична България” не призова избирателите си за кого да гласуват на балотажа. Мнението на представители на обединението бе, че и двете кандидатки са едно и също.

“Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница. Това са бившите деца, внуци на червената номенклатура”, каза Борисов, а в залата последваха аплодисменти. Вниманието му бе привлечено от влизането на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който закъснял за представянето, защото полагал клетва пред общинския съвет.

Според Борисов те (бел. авт. – представителите на опозицията вътре в БКП) се озлобили най-много, след като правителството купило не “Грипен”, а F-16, започнало изграждане на интерконектора с Гърция за втечнен газ, както и след обвиненията на няколко души за шпионаж.

Докато говореше за аферата “Костинброд”, която била чудовищна манипулация, изведнъж Борисов възкликна: “Те ли демократи, бе! Те ли се съешиха с Христо Иванов и Атанасов… Това не е градска десница, а опозицията вътре в комунистическата партия, която е била.” Коментарът му бе в диалог с бившия президент Росен Плевнелиев, който по-рано каза, че като десен човек е унижен, че ръководството на “Демократична България” е призовавало да се гласува за Мая Манолова на балотажа и предложи тя да стане “шеф” на обединението.

Без мандатност за кметове

Първоначално обявеното от Бойко Борисов решение кметовете от ГЕРБ да не могат да се кандидатират за четвърти мандат не бе взето. На срещата той каза, че няма да се кара на хората в партията за изборните резултати, тъй като опонентите им виждат в тези действия отслабване на формацията, а опонентите започвали да се възприемат като алтернатива. После обясни как една седмица услужливо слушал само за Благоевград и Русе – градовете, в които ГЕРБ загуби кметските места. След като избори добрите резултати на ГЕРБ в няколко града, той спомена и Хасково и се обърна към областния лидер на партията там Делян Добрев: “По-голяма реабилитация от тази няма, брат”.

Срещата в кино “Люмиер” започна в 11.55 часа, като в продължение на 20 минути Цветомир Паунов представяше общинските кметове от ГЕРБ, които били с десет повече, или 140. Зад гърба му беше разположена голяма карта на България, а областите, в които ГЕРБ има кмет на областен град, бяха оцветени в синьо.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов седеше на първия ред в компанията на бившия президент Росен Плевнелиев, председателя на СДС Румен Христов и министри. Най-много аплодисменти получи кметът на София Йорданка Фандъкова, която на балотаж спечели нов мандат с 20 366 гласа преднина пред Мая Манолова.

Накрая бе представен и самият Борисов като “силната фигура, която ни обединява”. Преди да излязат другите говорещи, той поиска жените да пристъпят напред. В изказването си лидерът каза, че е бил провокиран от един политолог да направи такова събитие и да му покаже как изглежда “пропукания ГЕРБ”, както го нарекъл той. Толкова били хората в залата на “пропукания ГЕРБ”, че щели да стигнат за един голям протест.

За пореден път Борисов изброи успехите на управлението си при постигане на икономически растеж и борбата с контрабандата.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.