Борисов обеща да осигури всички видове ваксини, които предлага ЕК

Борисов обеща да осигури всички видове ваксини, които предлага ЕК

SHARE

България е във всички списъци на ЕС за потенциални ваксини срещу Covid 19, заяви премиерът Бойко Борисов. Той нареди на здравното министерство да бъде изготвен план за ваксинация. Мерките за осигуряване на достатъчно лекарства бяха сред темите на проведеното в Министерския съвет работно съвещание, на което бяха обсъдени мерките в подкрепа на работещите на първа линия и реорганизацията на болници.

 

Социалното министерство започва да финансира Covid стандарт за социалните услуги, за което догодина отделя 75 милиона лева – освен за дезинфектанти, ще има средства за допълнително материално стимулиране на работещите в домовете за възрастни хора. От 16 хиляди, настанени в домовете, около 9 хиляди са заразени с коронавирус към момента.

120 милиона лева допълнително от Оперативната програма “Човешки ресурси” се насочват към здравното ведомство, за да продължи да се изплаща по хиляда лева на медиците на първа линия.

Министър Костадин Ангелов докладва, че в болниците и в аптеките има повишено потребление на част от медикаментите, направена е логистична организация за бързи доставки при необходимост в болниците.

Днес от завода за лекарства в Разград се освобождават големи количества антибиотици, които ще отидат към аптеките, но министърът отново предупреди хората да не се презапасяват:

“Пак апелирам – българските граждани да спазват стриктно указанията на лекарите, да не се презапасяват с лекарства, защото това създава трудности за осигуряването им навсякъде в страната. И разбира се, да не започват самолечение с антибиотици без то да е предписано от лекар”.

Реорганизацията на лечебните заведения, осигуряването на медикаменти за болничния и на свободния пазар за справяне с Covid-19, прилагането на мерките в подкрепа на служителите на първа линия и в помощ на най-уязвимите български граждани бяха докладвани на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание днес от членове на кабинета. В него участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на финансите Кирил Ананиев.

Премиерът Борисов каза, че България разполага с огромна леглова база – 46 хиляди за активно лечение:

“Трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, хората, които са в тежка форма – те да влизат в болница, към тях всичките тези най-модерни препарати, които в момента казват, че помагат. Ние нямаме лекарство за лечение”.

Премиерът е категоричен, че България е във всички списъци на ЕС за потенциални ваксини и в момента, в който има такава, тя ще дойде, като поиска от здравното министерство да изготви план за ваксинация:

“Да имаме тази готовност. Ако трябва фризери ще купим, но в момента виждате, че ежедневно се говори за една, втора или трета. Ние сме участвали в абсолютно всички”, каза Борисов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.