Борисов няма да подава оставка, ако не събере подкрепа за ВНС

Борисов няма да подава оставка, ако не събере подкрепа за ВНС

SHARE

Бойко Борисов няма намерение да подава оставка, ако не получи подкрепа за Велико Народно събрание (ВНС) и промяна на конституцията, стана ясно от негови думи във Видин днес. Според премиера120 гласа в сегашния парламент за внасяне на проекта ще се съберат. Но и да не стане, нищо драматично не се очаквало в общ план.  “Ако не съберете нужната подкрепа, какво следва?”, попита журналист. “Работа”, отвърна министър-председателят.

Борисов обясни, че ВНС може да промени всеки ред от първоначалния проект за конституцията. БСП, ДПС, а и дори идеите на Слави Трифонов можело да се приемат след обсъжданията. Но сега, след като опозицията отхвърли намеренията на ГЕРБ, станало ясно, че не иска рестарт на системата. В любимия си стил Борисов подреди всичките си опоненти в редичка. “Вчера станаха ясни кои са сценаристите. Машата Христо Иванов отиде в Росенец, уплашиха ДПС и Ахмед Доган, който махаше зад борчетата и сега БСП, ДПС и Румен Радев и олигархията е ясно, че са заедно… Искат пак да има “Кабинет Орешарски”, гласи част от тирадата му. Обобщено: ГЕРБ предложили рестарт, но другите лъгали, че искат.

Междувременно лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов повтори, че няма да подкрепи проекта за нова конституция, ако той не бъде съобразен с техните предложения. “Ако не бъдат събрани необходимите 120 гласа, парламентът и правителството ще продължат да работят. Отива се на избори и всеки се бори за своите идеи. Дали ще има предсрочен, или редовен вот, зависи от самата политическа коалиция”, посочи още Каракачанов.

Премиерът Бойко Борисов и днес подкара прословутия джип, но в него имаше изненадващ гост – видинчанката Росица Кирова. Тя е бивш общински съветник от НДСВ във Видин, после на ГЕРБ, след това кандидат-кмет срещу ГЕРБ (стигна балотаж), понастоящем координатор на партията на Слави Трифонов за региона. В компанията на зам.министър Николай Нанков те провериха как върви строежът на пътя Видин – възел “Макреш”. Кирова има и своя политическа формация. Казва се “Единни за промяна”, чрез нея се бори за инфраструктурно развитие на Северозапада. Инспектираното трасе е едно от нещата, за които тя и много местни хора настояват от доста години.

В диалозите по време пътуването Борисов наричаше дамата приятелски “Роси”. Тя пък видимо кокетничеше. Борисов й заръча да помага чрез контрол. Тя отвърна, че ще помага, защото с контрола хората помагат и на себе си. Няколко пъти му благодари за свършеното за региона.

Любопитно е, че Кирова участва в протестите срещу Борисов. Публикувала е свои снимки от жълтите павета по време на демонстрациите. В социалните мрежи може да се прочетат нейни разсъждения от 3 август (формата е запазане):

“Участваш ли“, питат онези, които през последните десет, дванадесет години гледаха…

Да.
Винаги съм имала позиция. Така и не се научих да мълча или да казвам онова, което е угодно някому.
Мисля за протестите.
И за след тях ..
Приветствам онези, които сега се събудиха!
До вчера се чувствах тъжно сама …”

Друг интересн факт е, че структурата на ГЕРБ във Видин бе почти разтурена, след като Цветан Цветанов приобщи няколко местни фигури. Борисов пубикува и отделна снимка с Кирова. Посланието бе, че се чувства спокоен в града.

А освен всичко Кирова е и бизнесдама. Тя е един от собствениците и изпълнителен директор на “Дунавски драгажен флот Видин” АД.

Изявата на Кирова доведе до отстраняването й от партията на Трифонов. “Изпълнителният съвет и Националният съвет на “Има такъв народ” току-що се събраха и единодушно решиха, че Росица Кирова вече не е нито областен координатор за област Видин, нито член на партия “Има такъв народ”. И доколкото познавам правилата, това ще последва за всеки, който нарушава морала и устава”, декларира Слави Трифонов. А самият Борисов бе я коментирал така: “Тя е жена, с която се познаваме от много години. Беше организатор на протестите тука. Само че тя е жена, която като види, че нещо хубаво се прави, може да каже “благодаря”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.