Борисов: Не ни е страх от служебно правителство, готов съм с варианти,...

Борисов: Не ни е страх от служебно правителство, готов съм с варианти, включително и да си тръгна

SHARE

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да се оттегли от поста по всяко време. Той посочи, че ще продължи разговорите с коалиционните партньори и ще им предложи варианти, включително той да си тръгне, а правителството да продължи да работи.

Партия ГЕРБ проведе Национална конференция в „София Тех Парк“. Форумът беше открит от кмета на Враца Калин Каменов, а към присъстващите се обърна председателят на СДС Румен Христов, който призова за мобилизация, за да може десницата отново да спечели изборите – било редовни, било извънредни. Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отчете успехите на правителството, но призна, че усеща напрежение в обществото.

„Най-лесно е да ни обвиняват за назначаването на главния прокурор, но не моят подпис стои на указа на президента Радев“, каза още премиерът.

„Ние не вярваме на Радев, но не ни е страх от служебно правителство“, добави Борисов и припомни, че без Народно събрание не може да се удължава извънредното положение, не може да се вземат заеми, не може да се приемат нови закони, не може да има актуализация на бюджета, няма да има нов бюджет и заплати и пенсии. Той посочи и че Народното събрание трябва да приеме промените в Изборния кодекс, които да гарантират честни избори, включително и машинно гласуване.

„Ние с ДПС не сме правили коалиция, няма и да правим, както и с БСП. Нашите партньори са ВМРО и СДС“, каза лидерът на ГЕРБ и попита дали Христо Иванов си дава сметка, че връща на власт тези, срещу които се обявява.

„Ние няма да допуснем такива коалиции“, декларира той.

 

Деница Сачева и Томислав Дончев при пристигането си на конференцията на ГЕРБ
„Мога да си тръгна по всяко време“, каза Борисов и допълни:

„Аз не съм Радев, та да се радвам, когато има напрежение и се блокират кръстовища. Ще предложа на коалиционните партньори варианти – включително и аз да си тръгна, но да остане правителството“.

„Имаме всякакви варианти и трябва да работим върху тях“.

Борисов обаче предупреди, че идват тежки месеци и дори години и на страната е необходима стабилност.

„На нас ни трябва подкрепа, вот, ако хората ни подкрепят, ако – не, този, който дойде, да се оправя“, каза министър-председателят.

„Нашата сила са хората, ако хората не ни искат, няма да стоим“, заяви министър-председателят и посочи, че според всички социологически проучвания ГЕРБ е първа политическа сила.

„Не отговаряйте на провокациите“, призова премиерът съпартийците си и каза, че единството на нацията е най-важно за ГЕРБ.

„Демократичните хора не ходят да плашат хора и деца, а те направиха това – първо пред къщата на Фандъкова, а след това – и пред моята“, каза още Борисов.

На срещата участваха депутати, министри, общински съветници, областни и общински ръководители и кметове на населени места.

Национална конференция на ГЕРБ се провежда в “София Тех парк“.

Евродепутатът Андрей Новаков заяви:

„Време е вече да кажем, че България не е блато, а райска градина. В политиката трябва да работиш за всички, не само тези, които те подкрепят… ГЕРБ е готов да протегне ръка на протестиращите млади българи“.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред участниците, че реформа не означава промяна на Конституцията и узаконяване на еднополовите бракове. Избори ще има, но тогава, когато е по Конституция.

“Не чувам обаче нито от тези, които искат служебно правителство, нито от тези, които си поръчват новите костюми в момента, да кажат една дума какво правим с демографската катастрофа в България! Ако ни харесва това, което се случва и като народ, и като нация – да намаляваме всеки Божи ден за 25 години с 2 милиона; ако ни харесва перспективата след 20 години ние, българите, да бъдем застаряващо малцинство в собствената си държава, а маргинализираните общности да ползват социалните блага, нека да хвърляме оставка и да даваме думата на друг. Ако искаме обаче това да не се случи, трябва да имаме твърдост и ясно да заявим: имаме ясни приоритети. Да, избори ще има тогава, когато е по Конституция. Вървим напред, за да си свършим работата”.

От „Протестна мрежа“ организират „Масова контра-конференция за оставка“ пред „София Тех парк“ на „Цариградско шосе“.


При влизането на протестиращите се стигна до леко напрежение с полицията. Служителите на реда се опитаха да не допуснат част от хората, които се бяха събрали преди това пред „София Тех Парк“, сред които е и юристът Минчо Спасов, да не влязат по-близо до делегатите. Спасов заяви, че иска да отдаде почит на премиера Бойко Борисов и затова иска да посети конференцията.

Протестиращите блокираха пътя на делегатите и задръстиха движението в региона, като пресичаха пешеходни пътеки. Един от тях сподели:

„Не вярвам да подаде оставка изобщо. Ще се държи доколкото може. Решихме все пак да дойдем и да му покажем каквото трябва. Друг начин няма, не виждам друг начин. Делегатите, които преминават, са съвсем нормални хора като нас. Ние не ги освиркваме. По-скоро някои от тях се опитват да подхвърлят реплики към нас. Не им обръщаме внимание“.

Част от преминаващите делегати посрещнаха с усмивка освиркванията, други ги подминаха мълчаливо, а трети  подхвърляха реплики към протестиращите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.