Борисов и Ердоган ще се срещнат в понеделник

Борисов и Ердоган ще се срещнат в понеделник

SHARE

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите, съобщи правителствената пресслужба. Двамата са се разбрали да се срещнат в понеделник като споделят мнението, че пряка заплаха за България няма. В текста не се посочва на кое место се предвижда да е срещата.

Разговорът е следствие от решението на Турция да не пречи повече на сирийските бежанци в опитите им да достигнат Европа по суша и море и последвалите мерки на българското правителство за подсилване на охраната на границата с участие на армията.

В разговора си с турския президент Борисов е отбелязал приноса на Турция по въпросите с миграцията и е уверил, че България проявява разбиране към огромните трудности, които нейната съседка изпитва от години. Премиерът е изразил мнение, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа.

 

Българският министър-председател е изразил увереност, че България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска.

 

Българският премиер е изказал съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб и е подчертал, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение.

Борисов е определил като ключово прилагането на споразумението ЕС – Турция. Според българския министър-председател е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос, се казва в съобщението на пресслужбата.

 

Както обеща на Ердоган, по-късно вечерта премиерът информира председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.за разговора с турския президент и призова ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път. Борисов апелира за това ЕС да поддържа отворени каналите за комуникация с Турция и за повече диалог по проблемите, чиито решения могат да бъдат намерени със съвместни усилия и чрез диалог.

 

Пред фон дер Лайен и Мишел Борисов заяви, че все повече се засилва усещането на нашата съседка, че трябва сама да се справя с огромния мигрантски проблем, което по думите му не е в интерес на никой, съобщи пресслужбата.

 

Гръцкият премиер Кириякос Мицотакис заяви в петък, че страната му няма да толерира никакво нелегално пресичане на границите ѝ от мигранти и че се подсилва граничната охрана. В профила си в “Туитър” той допълва, че Гърция не носи никаква отговорност за трагичните събития в Сирия и няма да страда от последиците на решенията, взети от други”.

Борисов разговаря и с Мицотакис, за да обменят информация за обстановката и да се консултират като добри съседи и стратегически партньори, съобщи пресслужбата. В рамките на разговора българският
министър-председател е подчертал, че България винаги е настоявала за всеобхватен механизъм на ЕС за управлението на миграцията.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.