SHARE

Двама руски имитатори – навярно обвързани с руските служби за сигурност – правят номер на британския външен министър Борис Джонсън, съобщава Guardian.

Един от имитаторите се представя за новоназначения арменски премиер Никол Пашинян и провежда 18-минутен разговор с Джонсън, който после изтича в интернет.

Ако целта на номера е била Борис Джонсън да се обърка по случая Сергей Скрипал, то те не постигат целта си, но за сметка на това ни дават добър поглед за това какво наистина смята да предприеме британската страна по случая. Джонсън не само е категорично убеден, че Кремъл стои зад отравянето на британска земя на двойния агент Сергей Скрипал и още 20 души, но и ще представи повече доказателства за това. Също така Джонсън казва, че руските олигарси ги чака твърд отговор от Лондон. “Ако хвърлиш камък в Кенсингтън, ще улучиш олигарх.”

 

На първо място имитаторът шеговито казва, че се надява при срещата му с Путин последният да не го отрови с “Новичок” – нещо, което очевидно цели да предизвика разсмиване от страна на Джонсън – такова не следва.

“Много е важно, г-н премиер, да не настъпи нова Студена война. Аз не искам това, никой в Обединеното кралство не иска това. Ако имам послание към Путин, то е, че не искаме Студена война, но искаме да видим подобрение в поведението на Русия”, отговаря му Джонсън, с което всъщност разбива и опорната точка на Русия, че тайно Западът си търси конфронтация с нея.

След това имитаторът пита Джонсън какво може да очаква от Путин и как да се държи с него.

– Мисля, че единственото, на което руснаците отговарят, е … решителност и твърдост – отговаря Джонсън.

– Сигурен ли си, че Путин е наредил отравянето на Скрипал.

– Сигурни сме.

– Сигурни сте, ок. Аз не мисля, че…

– Мога да ви кажа напълно…. почти 100% сме сигурни – ще можем да представим повече, за да го докажем, но мисля, че е много важно за руснаците да разберат, че категорично Обединеното кралство е решено да им отговори твърдо. И ще продължим да затягаме захвата над някои от олигарсите в обкръжението на Путин. Ако хвърлиш камък в Кенсингтън, ще улучиш олигарх. Някои от тях – близки на Путин, други – не – отговаря още веднъж Джонсън.

Имитаторите са същите, които преди две години изиграха Елтън Джон да си мисли, че говори с Владимир Путин.

От Даунинг стрийт реагираха гневно на случилото се с външния министър, но наблюдателите в Британия имаха друг прочит.

“Трагично е да гледаш водеща световна сила да се свлича до нивото на шеговити обаждания, каквито може да видиш по комедийните канали”, казва високопоставен британски дипломат за Русия пред Guardian.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.