Борис Джонсън прие отлагането на Брекзит до 31 януари

Борис Джонсън прие отлагането на Брекзит до 31 януари

SHARE

Британският премиер Борис Джонсън уведоми Европейския съюз, че приема предложената нова отсрочка на Брекзит с молбата лидерите от блока изрично да посочат, че следващо удължаване е “невъзможно”.

Това гласи писмо, изпратено от Джонсън, след като Европейският съюз се съгласи да даде на Великобритания още една отсрочка – най-късно до 31 януари 2020 г. Такава отсрочка бе поискана от Джонсън, тъй като наскоро приет закон го задължи да го направи, въпреки настояването му, че Обединеното кралство ще излезе от съюза най-късно този четвъртък. Той дава да се разбере в писмото си, че отсрочката е била наложена на правителството “против волята” му.

Възможността за “гъвкава” отсрочка предвижда за напускане на първия ден от който и да било от следващите 3 месеца, след като споразумението, договорено между Лондон и Брюксел, бъде ратифицирано от британския и Европейския парламент. В писмото Джонсън изразява притеснение, че парламентът никога няма да ратифицира сделката, ако има още възможности за отсрочка. От европейска страна предстои формално одобряване на новата дата в следващите 24 часа.

Решението бе взето часове преди вот в Камарата на общините, с който да се даде възможност за предсрочни избори на 12 декември и който се очаква по-късно тази вечер. Това би било трудно, тъй като изисква мнозинство от две трети от депутатите, а Джонсън не разполага с такова.

Този следобед агенция “Ройтерс” съобщи, на базата на партиен документ, че лейбъристите би трябвало да се въздържат, но ако някой държи, би могъл да гласува “против”. Причината е, според предишни изказвания на лидера Джеръми Корбин, че няма как партията му да е готова да подкрепи вота, ако преди това не получи гаранции, че ще бъде изключен напълно вариантът Великобритания да излезе без сделка.

Либералдемократите и Шотландската национална партия заявиха, че са готови за избори, но при три условия: напълно да бъде изключена възможността за Брекзит без сделка, правителството да се съгласи да не ратифицира сделката, преди да се състоят изборите, и датата за вота да е записана в законопроекта.

Засега предложената от Джонсън дата бе 12 декември и нямаше проемени в нея в часовете преди гласуването. Ако условията им бъдат изпълнени обаче, либералдемократите биха се съгласили да помогнат на Джонсън да се възползва от вратичка в закона и да прокара вот на 9 декември (понеделник), какъвто би могъл да се състои и с обикновено мнозинство. Според източници на “Гардиън” правителството е готово да разгледа такъв вариант.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.