Борис Джонсън оповести план за постепенно “отваряне на обществото”

Борис Джонсън оповести план за постепенно “отваряне на обществото”

SHARE

Британският премиер Борис Джонсън изложи условен план за постепенно „отваряне на обществото“, като от сряда ще се позволява на хората да прекарват повече време навън. Борис Джонсън предварително се бе застраховал британците да не хранят големи надежди за връщане скоро към нормален начин на живот. Премиерът отбеляза, че хората, които не могат да работят от вкъщи трябва да се завърнат на работа и ще бъдат насърчавани, но като избягват обществения транспорт. От сряда се предвижда хората да могат да излизат по свободно навън и да упражняват по-голяма физическа активност. Борис Джонсън каза, че сега не е времето просто да се прекрати карантината, а да се предприемат първи внимателни стъпки към смекчаване на мерките. „През следващите два месеца няма да се ръководим от надеждата или икономическите необходимости, а от науката, статистиката и здравето на обществото“, каза Джонсън.

Той оповести нова система за оценяване на опасността от Covid-19, състояща се от пет нива, въз основа на която ще се определя темпото на облекчаване на карантината. Джонсън се надява следващата фаза, която не се очаква по-рано на 1 юни, да бъде отварянето на основните училища. По-късно, но не по-рано от 1 юли се предполага, че ще бъдат отворени също магазините, някои заведения и обществени места, но само ако учените преценят, че това е безопасно.

Социалното дистанциране остава в сила поне още два месеца без някакви драстични промени в карантината.

В заключение премиерът подчерта отново, че всичко е условно и ще зависи от хода на събитията. Джонсън завърши с нов лозунг: „Бъдете бдителни, контролирайте вируса, спасете животи!“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.