SHARE

От Ги Верхофстад за Project Syndicate

Като ръководител на Румънската национална дирекция за борба с корупцията (DNA) между 2013 и 2018 г. Лаура Кьовеши води над стотици обвинения по политическите върхове и става любимец на международното движение за прозрачност. В страна, която се бори да изгради честна съдебна система след присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г., тя се открои като упорит защитник на правовата държава.

През юли 2018 г. Кьовеши е изгонена от ДНК от румънския министър на правосъдието Тудорел Тоадер по заповед на лидера на Социалдемократическата партия (PSD) Ливиу Драгня, когото DNA обвини през 2015 г. за измама по време на предизборни кампании. Сега тя е одобрен от Европейския парламент кандидат да ръководи новата Европейска прокуратура (EPPO), но Драгня прави всичко възможно, за да я дискредитира.

Въпреки че той има забрана да заема официални длъжности, неговата партия ръководи румънското коалиционно правителство, а DNA, ръководена вече от PSD, стартира процедура срещу Кьовеши за повдигнатите от нея обвинения за корупция, за да й попречи да пътува извън Румъния. Приятелите на Драгня твърдят, че Кьовеши е надвишила правомощията си, което е друг начин да се каже, че тя е твърде ефективна в преследването на корупцията сред румънската политическа класа.

Оттеглянето на Кьовеши от DNA възмути румънската общественост и 100 000 подписаха петиция, призоваваща за нейното възстановяване. След напускането й изглежда, че DNA престава да функционира и международната позиция на Румъния страда от това. Въпреки всички усилия на Кьовеши Румъния вече се нарежда сред най-корумпираните държави – членки на ЕС, в Индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2017 г. (след България и Унгария). И сега ситуацията се влошава. Пренебрегвайки предупрежденията на Венецианската комисия на Съвета на Европа, повече от 180 румънски депутати подкрепиха законодателството, което ще защити политиците от обвинения в корупция.

Бъдещето на Румъния като просперираща либерална демокрация разчита сега на нейния народ. Някои се надяват, че върховенството на закона ще бъде възстановено и че страната ще се върне на пътя на реформите. Но това може да се случи само ако румънските граждани подкрепят онези, които се противопоставят на корупцията и непотизма. Отговорът на останалата част от ЕС, най-вече и преди всичко трябва да бъде присъединяването към Европейския парламент в подкрепа на кандидатурата на Кьовеши за ръководител на Европейската прокуратура, която ще стартира до края на 2020 г. Понастоящем Румъния, която председателства Европейския съвет, подкрепи друг кандидат. Освен това Европейската комисия трябва да направи нещо повече от просто да критикува отстъплението на правителството, водено от SDP по отношение на върховенството на закона. На румънските власти трябва да се окаже реален натиск.

След изборите за Европейски парламент по-късно този месец ще бъде сформирана нова Комисия под ръководството на нов прeдседател. Един от най-важните й приоритети следва да бъде разработването на обвързващ пакт, който задължава всички държави членки и институции на ЕС да защитават демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Както показаха последните няколко години, ЕС се нуждае от по-надеждни и ефективни инструменти за контрол на нарушенията на основните ценности и търсене на отговорност на нарушителите. Всички основни партийни групи на ЕС вече се ангажираха да приемат ново споразумение за прилагане на принципите, залегнали в учредителните договори на блока. След изборите европейските граждани трябва да запазят натиска върху избраните от тях представители, за да гарантират, че те ги следват. Освен това Европейският съвет и парламент следва да приемат законодателство, което да позволява спиране на субсидиите от ЕС за правителствата на държавите членки, които нарушават правилата и стандартите на блока. Правителствата, които систематично подкопават върховенството на закона и свободата на словото, не трябва да се възползват от кохезионните фондове, които са предназначени за точно обратната цел. Това е критичен момент за ЕС. Президентството на Доналд Тръмп в Съединените щати, хаосът на Brexit в Обединеното кралство и появата на популизма в западните демокрации предоставиха политическо прикритие за безскрупулни политици да подкопаят принципите на либералната демокрация. Но законопроектът срещу фантастичните обещания, направени от т.нар. „нелиберални демократи“ в Европа, е на път.

Либералните демократи имат възможност да обърнат нанесените от популистите щети, но трябва да действат бързо и твърдо. Проевропейците твърде често се възприемат като привърженици на статуквото. Това трябва да се промени. С политиците, които пренебрегват демократичните принципи и правата на техните граждани, подложени на все по-голям контрол, либералните демократи трябва да покажат, че предлагат ефективни нови инструменти за осигуряване на отчетност. Новият антикорупционен цар на ЕС е точно такъв инструмент и Кьовеши изглежда сигурно ще направи EPPO енергичен и динамичен шампион на правосъдието. ЕС някога е бил считан за бастион на надеждата за хората, живеещи под тирания, деспотизъм и клептокрация. Време е да възстановим тази мантия. Смелата и високоефективна кариера в борбата с корупцията в Румъния показа, че един човек, упълномощен от закона, може да постигне това. ЕС трябва да приеме нея и всичко, за което тя се бори. Борбата срещу корупцията в Румъния и на други места е битка за душата на Европа.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.