SHARE

В разгара на предизборната кампания за Конгрес към домовете на сем. Обама и Клинтън са изпратени бомби, а централата на CNN в Ню Йорк е евакуирана заради “подозрителен пакет”, съобщи Associated Press.

Смъртоносните заплахи идват два дни след като подобна бомба бе изпратена към дома на Джордж Сорос – често обвиняван от крайнодясната и проруската пропаганда във всякакви световни конспирации.

Все още няма официално съобщение за мотивите на извършителите, но най-вероятната версия е именно радикализирал се привърженик на Тръмп и консуматор на пропагандни канали да е взел на сериозно обвиненията, че медиите са “врагове на народа”, а Обама, Клинтън и Сорос са част от световен заговор.

Всички взривни устройства са засечени от американските служби, преди да достигнат до тяхната дестинация. Associated Press съобщава, че към дома на сем. Клинтън в Ню Йорк е било насочено “функционално взривно средство”, открито при сканиране на пощатата на бившия държавен секретар и 42-ия президент на САЩ.

На 6 ноември в САЩ се провеждат изборите за Конгрес, на които е застрашено мнозинството на републиканците в долната камара на представителите. Преди дни на митинг Доналд Тръмп обвини демократите за това, че внасят имигранти ислямисти с фургон от Мексико – нещо, за което липсват каквито и да било данни.

Президентът също така обвини Сорос за протестите, срещу номинацията на върховен съдия Брет Кавано, а самият Кавано обвини “Клинтъните”, че са провели очерняща кампания срещу него. Срещу вече потвърдения върховен съдия имаше подозрения, че е направил опит да изнасили момиче в младежките си години – обвинение, за което не бяха открити достатъчно доказателства, но съдията изпадна в тирада за световни конспирации по време на изслушването си.

Настоящите смъртни заплахи са продължение на радикализацията на обществените настроения в САЩ – особено сред крайното дясно, което миналата година уби човек в Шарлотсвил по време на нацистко шествие. Шествие, което президента Тръмп отказа да осъди и заяви, че за насилието са виновни и двете страни.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.