Бойко Ноев: Делото за отравянето на Гебрев ще е тест за Гешев

Бойко Ноев: Делото за отравянето на Гебрев ще е тест за Гешев

SHARE
Бойко Ноев

Разследването за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на завода им “ЕМКО” Валентин Тахчиев през 2015 г. ще бъде тест за новия главен прокурор Иван Гешев, обяви пред bTV бившият военен министър Бойко Ноев.

“Нека покаже, че ще изпълни това, което обещава”, призова той, допълвайки, че според него по случая трябва да бъде сформирана парламентарна комисия. “Това покушение не се разследва в България заради страх, че Русия може да ни накаже и второ – следите водят високо в Кремъл и високо в София”, сигурен е Ноев.

От самото начало на делото държавното обвинение отказва да сподели с потърпевшия Гебрев какъв е напредъкът на делото и игнорира призивите му да поиска съдействие от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Ноев припомни, че международното медийно разследване на британския сайт “Белингкат” е установило, че осмина офицери от руското военно разузнаване стоят зад отравянето, но българските власти отказват да поставят официални въпроси на Москва.

“Неотдавна в Сърбия избухна нещо като шпионски скандал, в който руски офицер бе хванат да вербува сръбски гражданин. Тогава президентът Александър Вучич директно се обърна към Русия с въпроса – защо? Защо България не задава своето “защо” към Русия?”

Бившият военен министър определи опита за убийството на Гебрев като “атака срещу българската оръжейна индустрия”, обобщавайки, че държавата ни обаче не полага усилия да разследва откритите подривни действия на руските специални служби на своя територия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.