Бойко Борисов към енергийния министър: Студен резерв само от държавния ТЕЦ, държа...

Бойко Борисов към енергийния министър: Студен резерв само от държавния ТЕЦ, държа те лично отговорна

SHARE

„Сваляш студения резерв оттук насетне, както сме разпоредили. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ Марица Изток II. Това да стане много ясно и те държа лично отговорна”.

С тези думи премиерът Бойко Борисов прати министърката на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание. А тя веднага изпълни заръчаново и “разясни разпореденото” – повтаряйки този път от парламентарната трибуна, обявената миналата седмица идея как ТЕЦ Варна на Ахмед Доган да бъде изолирана от държавните плащания за студен резерв, след като договорът на централата, спечелен на търг, изтича на 31 юли.

Решението за “отстраняване” на Догановата електроцентрала от процеса на гарантиране на енергийния баланс бе взето от коалиционния съвет миналата седмица в опит за разграничаване на властта от опозиционното иначе ДПС. Първоначално управляващите пропуснаха да обяснят, че договорът с държавния Енергиен системен оператор на ТЕЦ Варна не се прекратява, а просто изтича в края на месеца. Затова ГЕРБ и “патриотите” измислиха спешна промяна в Закона за енергетиката, с които да прекратят търговете на ЕСО и да дадат правомощия на министъра на енергетиката със заповед при нужда да разпорежда поддържане и ползване на ток от студен резерв само от държавната ТЕЦ Марица-Изток 2.

Петкова и шефът на енергийната комисия в парламента Валентин Николов (ГЕРБ) обясниха тогава идеята за законова промяна. Като сами признаха – чрез Николов, че “решението е политическо”, че не съответства на европейските изисквания за конкуренция в енергийния сектор, но въпреки това ще прибегнат до това временно – докато се преговаря с Европейската комисия за нов механизъм за поддържане на електроенергийния баланс без студен резерв. Това трябва да стане – по план – от лятото на следващата година.

Поправките в Закона за енергетиката вече са внесени. По “любимата” схема на ГЕРБ – между двете четения в друг законопроект, нямащ нищо общо с темата – чрез преходните и заключителните разпоредби. В случая това е проектът за изменения в Закона за мествата власт и местната администрация. Мотивът – няма достатъчно парламентарно време до 31 юли за поправки в енергийния закон по законовия ред за това – на две четения и с дискусия и по философията на промяната, и по конкретните текстове.

Въпреки това, заради “политическия” момент в решението за студения резерв, свързан с ДПС, очакванията са поправките да минат през Народното събрание.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.