Бойко Борисов беше изслушан в парламента

Бойко Борисов беше изслушан в парламента

SHARE

Парламентът се събра на извънредно заседание, за да изслуша премиера Бойко Борисов за актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Covid-19 и ефективността на предприетите мерки. Искането е на  БСП, която направи втори опит да проведе заседанието, след като миналата седмица депутатите от ГЕРБ не се регистрираха в залата.

Пред народните представители премиерът каза, че страната ни има едни от сравнително либералните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Министър-председателят изтъкна, че страната ни има едни от най-ниските показатели за разпространение на Covid-19 и смъртност от болестта в Европа. Борисов допълни, че извънредните мерки в страната и без разхлабване са по-либерални от тези в други страни. Премиерът обяви, че правителството има задача още да запази парите за пенсионерите и хората в социалната система, както и армията, полицаите и служителите на първа линия. “В момента, в който свършат парите, няма бизнесът да им се притече на помощ”, каза Борисов. Той призова БСП да му казват да не харчи пари, за да има после за тях.

След изявлението на премиера лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че новината от днешното изслушване е, че правителството няма план за излизане от кризата, а само сбъркани прогнози и действия на парче. “Всявате страх у хората, абдикирахте държавата”, обяви още Нинова. Тя отново припомни, че в други държави има безвъзмездна помощ, а в България – само проба-грешка. Възстановяване на икономиката чрез помощ за производство и спешни реформи – това предвиждат предложенията на БСП за излизане от кризата. Според Нинова Борисов трябва да разучи какво е направили Япония след Втората световна война – целево кредитиране на най-добрите сектори. Тя обяви още, че за да се увеличи потреблението, трябва да се увеличат доходите. И предложи да има реформа в здравеопазването.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че здравните мерки са добри, а икономическите на този етап са задоволителни. По думите му от тук нататък кризата изисква нов подход – план за управление на кризата и секторни стратегии за възстановяване на икономиката, тъй като тя ще се премоделира в световен план, което е шанс за икономики като българската.

Според Искрен Веселинов от “Обединени патриоти” политическите сили трябва да минат в режим на работен диалог, а не да търсят телевизионни изяви. Той каза, че БСП трябва да вземе пример от испанските социалисти.

Веселин Марешки заподозря, че заради лични амбиции БСП се опитва да превърне парламента в зрелище и си играят на партизани. Той попита защо силен човек като Бойко Борисов угажда на прищевките на един политически лидер – Корнелия Нинова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.