BMW цели 25% от продадените в ЕС коли догодина да са на...

BMW цели 25% от продадените в ЕС коли догодина да са на ток

SHARE

През 2019 г. 8.6% от продадените от BMW автомобили в Европейския съюз са били електрически или хибридни. Германският автомобилен производител си поставя за цел този дял да достигне 25% през 2021 г., 33 на сто през 2025 г. и 50% през 2030 година.

Компанията планира още тази година да намали с 20% средните въглеродни емисии от всичките си продадени автомобили, за да покрие екологичните норми на ЕС и да избегне огромни глоби. Това съобщи председателят на управителния съвет Оливер Ципсе, цитиран от БТА.
Две трети от това намаление ще бъдат постигнати чрез преход към електромобили, а останалата част – с по-ефективни двигатели с вътрешно горене.

Автомобилният гигант още не е публикувал данните за емисиите за 2019 г., но не се очаква да има особено подобрение на отчетените за 2018 г. 128 гр. въглероден диоксид на км, отбелязва ДПА. До 2021 г. автомобилните производители в ЕС трябва да намалят средните въглеродни емисии на новите си коли до 95 гр. на км. Експерти са на мнение, че BMW и конкурента му Mercedes трудно ще постигнат тази цел. Ако това не стане, ги грозят глоби за милиарди евро.

Германските автомобилни производители искат да пуснат допълнително още десетки електрически или хибридни модели, но трябва да се съобразяват със слабата конюнктура. Наред с това, за да финансират скъпия преход към електрически двигатели, компаниите ще бъдат принудени да направят икономии чрез съкращаване на хиляди работни места, отбелязва “Франс прес”.
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.