Блумбърг: Кремъл ще хвърли задълго Навални в затвора

Блумбърг: Кремъл ще хвърли задълго Навални в затвора

SHARE

Кремъл е решен да държи опозиционера Алексей Навални в затвора за няколко години или повече и така ще наруши практиката за предишните му присъди, които не са били повече от няколко седмици. Това заявяват близки до руското ръководство анонимни източници на агенция Блумбърг.

Навални може да получи до 3,5 г. затвор на изслушване, което е насрочено за 2 февруари, по друго дело е заплашен от още 10 години зад решетките.

Твърдата позиция идвала от мнението на Кремъл, че опозиционерът работи „от името на западни правителства“ и от опасения, свързани с масови протести.

Властите се надяват, че „строго индивидуалното“ движение в подкрепа на Навални ще изгуби сила, ако се окаже в затвора.

Негови съратници междувременно се надяват, че делото срещу опозиционера ще стане катализатор на общественото недоволство на фона на намаляващи доходи и ограничения заради коронавируса.

Само преди дни Навални се завърна в Москва от Берлин, където се възстановяваше след отравяне в родината си, според германските власти с вещество от типа „Новичок“. Москва отрича да има нещо общо със случилото се с опозиционера и критик на Путин.

 

Днес руски съд постанови 9 дни арест за говорителката на Навални Кира Ярмиш, което означава, че тя не може да участва в протест, планиран за събота, с искане за освобождаването му.

Ярмиш е сред няколкото приближени на Навални, които бяха задържани от полицията преди планираната демонстрация, която Кремъл обяви за незаконна.

Преди това органите на реда се заканиха да не допуснат провеждането на неразрешения от властите протест в Москва.

Междувременно шефът на Европейския съвет Шарл Мишел проведе днес телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, в който настоя за освобождаването на Навални.

От офиса на Мишел съобщиха, че той е казал на Путин, че „ЕС е единен в призива си към Русия за незабавно освобождаване на Навални и разследване на опита за убийството му при пълна прозрачност и без отлагане“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.