SHARE

Владимир Путин е споделил пред руски дипломати, че е направил предложение на Доналд Тръмп на срещата на върха, провела се по-рано тази седмица, съобщава Bloomberg. 

Предложението на Путин е да се извърши “референдум” в завладения от сепаратисти Донбас, където са и Донецката и Луганската народна република.

Подобен “редефендум” се проведе под военна окупация през 2014 г. в Крим, Донецк и Луганск, като нито един от тях не бе признат за легитимен от международната общност, като Кримският полуостров бе присъединен към Руската федерация, а Донецк и Луганск остават под проруски сепаратистки контрол.

Предложението на Путин ще предизвика тревога и в Украйна, след като Тръмп миналата седмица изглеждаше готов да признание анексирането на Крим, а настоящето предложение изглежда да предостави всичко на руският президент.

Позицията на Украйна е, че Донецк и Луганкс могат да станат автономни републики, част от Украйна, но на първо място руските военни сили трябва да се изтеглят от конфликта. Това предвижда и споразумението Минкс II, което Русия прие, но отказва да изпълни.

Владимир Путин е заявил пред руските дипломати, че е обещал предложението към Тръмп да не става публично, докато американският президент на го обмисли, споделят пред Bloomberg двама души, присъствали на разговора на Путин с дипломати, който се е провел в четвъртък.

Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп е поканил Путин във Вашингтон през есента, нещо, за което не знаеше дори директорът по национална сигурност Дан Коатс, на когото му бе съобщено на живо в ефир от журналиста, който му взимаше интервю, Андреа Митчел, по CNN. 

Дан Коатс заяви, че все още не е получил брифинг затова какво са си говорили лидерите на САЩ и Русия насаме в Хелзинки.

В същото време Сенатът на САЩ отхвърли със забележителните 98 – 0 предложение на Путин американските власти да помогнат на Русия в наказателното преследване на 11 души, сред които американският посланик Майкъл Макфол и лобистът за прокарването на Закона “Магнитски” Бил Браудър.

Предложението на Путин бе възприето като пореден опит да унизи САЩ и американският президент радостно го определи като “невероятно предложение” (в замяна специалният прокурор Робърт Мълър, разследващ атаката на Русия над американските избори, ще може да изпрати въпроси и доказателства на Кремъл и те щели да му помогнат в разследването).

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.