SHARE

Журналистите Слав Оков и Кристоф Чамониколас представят своя прочит за последните събития в България и перспективите ѝ за еврото пред американската медия Bloomberg. Журналистите също така споменават, че чешката компания ЧЕЗ вече има друг купувач на българския ѝ клон в изчакване. Представяме ви превод на техния материал.

България не завърза никакви приятелства на пазара тази седмица.

В четвъртък антимонополният регулатор запорира транзакции на две от най-влиятелните компании в Източна Европа – ЧЕЗ и инвеститорският холдинг  PPF Group NV. Същия ден китайската компания HNA Group Co. отказа концесията за летището във втория най-голям град в България. Сривът на тези сделки хвърля светлина над това как променливата бизнес среда рискува да попречи на икономическото развитие в най-бедната държава в ЕС, където правителството обещава да подобри прозрачността и да се бори с корупцията в желанието си да приеме еврото.

“Българските регулатори често са политически обвързани, което влияе негативно на бизнес средата”, казва по телефона Евгений Кънев, управляващ съдружник в консултантската фирма Maconis LLC в столицата София. “Някой път решението може да е позитивно. Друг път е спрян сериозен инвеститор, което има негативно влияние над бившите частни сделки.”

Друг знак за липсата на сигурност в бизнес средата на балканската страна бе оттеглянето на китайската HNA, които съвместно с българска компания спечелиха през март концесия, за поддържане на летището в Пловдив. Причината е, че не може да се справи с крайните срокове на процедурата.

“Не успяхме да достигнем до финално споразумение, което да е честно и да носи ползи за всички страни”, каза говорител на компанията.

Индекс на корупцията 

Миналата седмица министрите от еврозоната призоваха България да положи повече усилия за съдебната реформа, за да може да подсигури стабилността и интегритета на финансовата си система. Призива бе по повод желанието на страната да приеме общата валута на блока. Страната се нарежда на 71-во място в индекса за възприятие на корупцията на Transparency International, на по-задна позиция от нечленуващата в ЕС Беларус и наравно с Южна Африка и Вануату. Преките чуждестранните инвестиции миналата година спаднаха с 12% до 950 милиона евро, като корупцията и бюрокрацията отблъскват чуждестранните инвеститори.

Това е в контраст със силните страни на България, що се отнася до финансите. Националният ѝ дълг е третият най-нисък в ЕС, а кредитният рейтинг за инвестициите е по-висок от този на по-заможни балкански страни като Румъния и Хърватия. Националната валута, която е фиксирана към еврото, премахва рисковете от нестабилност в обменните курсове.

Пазарно господство

В четвъртък плановете на ЧЕЗ, най-голямата компания за електрозахранване в бивша комунистическа Европа, която продава местния си клон след години на спорове с правителството, бяха блокирани. Това поставя под въпрос перспективата компанията да напусне българския пазар. PPF, чешко холдингово дружество, загуби в надпреварата за закупуване на най-голямата медийна група в България от шведската Modern Times Group MTG AB.

Антимонополният регулатор заяви, че и двете сделки ще дадат на новите си собственици превъзходство на пазара, което ще навреди на конкуренцията. Решението учуди анализаторите, тъй като “Инерком”, потенциалният копувач на ЧЕЗ, е нова компания, чиито шест соларни централи генерират около 2% от българската соларна енергия. В момента PPF също няма никакви медийни компании в страната.

Правителственото “упорство за спиране на сделката с активите на ЧЕЗ в България успя да роди едно от най-невероятните и некомпетентни решения на Комисията за защита на конкуренцията”, казва в имейл енергийният анализатор на Института за пазарна икономика в София Калоян Стайков. “Ако прилагаме същата логика, то това означава, че нито една компания не може да купи активите на ЧЕЗ.”

Ефектът над борсата 

Дяловете на MTG се повишиха с 2.3% в Стокхолм в петък, след като паднаха 5.5% в четвъртък, най-ниската стойност от осем месеца насам. Акциите на ЧЕЗ не пострадаха в Прага, тъй като компанията има друг потенциален купувач за българския си бизнес. Българският филиал на ЧЕЗ в София обаче падна с 10% в четвъртък, най-ниските стойности от близо година.

Правителството изрази загриженост по-рано тази година, че “Инерком” няма капацитета да управлява дружеството. ЧЕЗ България осигурява електричеството за около 40% от населението, включително столицата София.

Както MTG, така и “Инерком” обявиха решението като “изненадващо”, докато ЧЕЗ и PPF заявиха, че ще гo проучват в дълбочина.

Базираната в Амстердам PPF, собственост на най-богатият мъж в Чехия Петр Келнер, сключи сделката с MTG месец преди да обяви, че купува акции в Източна Европа от Telenor ASA, в това число и подразделението им в България. Споразумението за придобиване на Telenor Bulgaria и други активи в Унгария и на Балканите подлежи на одобрение от Европейската комисия, не от България.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.