SHARE

Днес вероятно най-популярната икономическа медиа Bloomberg публикува подробна статия за енергийните проекти на България, като твърди, че София и Москва са се споразумели за възовновяването на газопровода „Южен поток“ и ядрената централа „Белене“. Медиата се позовава на изявление на Бойко Борисов, което той е направил тази събота във Варна, получено от агенцията . Предлагаме превод на цялата статия:

България и Русия се съгласиха да възобновят прекратения газопровод “Южен поток” и ядрената централа “Белене”, след като балканската държава иска да редуцира плащанията по неизпълнените договори, които международните съдилища отсъдиха в полза на Русия.

България и Русия са създали работни групи, които ще търсят начин за възобновяването на работата и по двата енергийни проекта, заяви министър-председателят Бойко Борисов в събота в черноморския град Варна, според изявление което ни беше изпратено по електроната поща. Това той е заявил след като на 5-ти август проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. По думите на Борисов, той е обсъдил проектите с Европейската комисия и те ще бъдат съобразени с правилата на Европейския съюз.

“Изправени сме пред тежки съдебни процедури по повод междуправителствени споразумения за газопровода Южен поток, който бе подписан през 2006 г. преди ЕС да наложи нови изисквания за енергийната индустрия, заяви Борисов.

Газпром прекрати през 2014 г. проекта за доставка на газ към Южна Европа през Черно море, с отправна точка България, след като от ЕС принудиха България да се откаже, защото газопроводът нарушава конкурентното право на блока с 28 държави-членки.

Русия, която доставя около 30% от газта към Европа, се опитва да прескочи Украйна, доскоро неин основен път за транзит, след сериозно покачилото се напрежение между бившите съветски съюзници. Миналата година Русия се отказа и от алтернативен път през Турция, известен като “Турски поток”, след като отношенията между двете държави се влошиха заради конфликта в Сирия. Газпром подписа меморандум през февруари с Гърция и Италия за нов газопровод през Черно море.

Ядрена централа

България също така иска да построи 2’000 мегаватова ядрена црнтрала в крайдунавския град Белене като “частен проект с някакво участие на държавата, тъй като без участие на държавата  никой не иска” да инвестира в него, заявява Борисов. България бече е платила 700 милиона евро за първоначалния строеж на ядренат централа преди да прекрати проекта през 2012 г. след недъгласие между Росатом за цената, която тогава е начислявала 10 милиарда евро.

Най-бедната страна в ЕС по отношенние на БВП на глава на населението е изправена пред възможността “да плати около 3 милиарда лева и да сложи двата реактора в музей”, тъй като е невъзможно да ги продаде, заявява Бориосов, след като Международният арбитражен съд в Париж през юни осъди България да плати 620 милиона евро за нанесени щети и да закупи реакторите и останалото оборудване, което Росатом е изработила.

България внася всичкия си газ от Русия и търси начин да диверсифицира доставките си, след като те бяха орязани през 2009 г. заради спорове между Украйна и Русия. Черноморската държава работи, за да свърже газопреносната си мрежа с тази на Гърция, Румъния, Сърбия и Турция. България, също така, иска да участва в терминала за доставка на втеченен газ от гръцкия пристанищен град Александруполис, с цел да стане регионален център за транзит на газ.

Газовият хъб

“Когато говорим за газовия хъб откъде ще намерим толкова много газ за транспорт, ако няма руски газ?”, заявява Борисов. “Нека бъдем честни. Тръбите, изградени за газопровода “Южен поток” са на стойност от 2,2 млрд. евро и все още стоят неизползвани в близост до Варна и Бургас”, е заявил Борисов.

България е инвестирала повече от 20 млрд. лева във своята система за транзит на газ и рискува да остане единствено страна потребител в близкото бъдеще, ако Гърция и Турция я прескочат в преговотите за бъдещи газови доставки е заявил още той.

Total SA, OMV AG и Repsol SA може да започнат изследвания за въглеводородни залежи около българския бряг на Черно море тази година. Royal Dutch Shell Plc е подписала петгодишен договор за изследвания на петрол и природен газ през февруари. “

Снимка: Надпис на оградата, опасваща парламента по време на управлението на Пламен Орешарски / Константин Павлов-Комитата

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.