SHARE

Фейсбук блокира достъпа до профила ми за 24 часа, точно час след като в пост посочих, че Румен Радев отказа да наложи вето на лобисткия закон на “Лукойл” за горивата, гласуван дружно от ГЕРБ и БСП.

Масово е бил докладван друг мой пост отпреди два дни, в който споделям статия на британския вестник “Гардиън” за арестувана двойка нацисти във Великобритания. В поста е цитирано първото изречение от статията – САМО ТОВА. Това не може да противоречи на никакви общностни стандарти.
Няма как.

Всъщност явно има.

Постът е моментално взет на въоръжение, защото съдържа полезни ключови думи като Nazi, за да спре видимостта на профила ми в момент, в който там има критика на Радев и монопола на горива, лансиран от правителството.

Алгоритъмът на Фейсбук вече съвсем безкритично, под напора на автоматизирани докладвания, блокира хора, които просто споделят статии на водещи международни ежедневници с легитимни новини от криминалната хроника, докато продължава непоколебимо да дава платформа на призоваващи към етнически конфликт и расова омраза профили като този на Ангел Джамбазки например, навлезли сме в много опасна фаза на оруелианска дистопия.

След зачестилите случаи на организирани атаки срещу профили на български журналисти и активисти, целящи пълното им заглушаване в социалната мрежа, започва да се налага един изключително тревожен извод.
Фейсбук България е необратимо превзето пространство, в което свободата на словото и критиката срещу властта са системно потискани в реално време.

Налага се спешно да разберем какви са механизмите, които правят тази репресия срещу критични профили възможна и какво е участието на заинтересовани властови или неформални структури, контактуващи с Фейсбук, в тяхното задвижване.

Дали тези нелегитимни блокажи се случват само и единствено чрез експлоатиране на алгоритми, или цензурата в резултат на човешки взаимодействия е въпрос, който изисква наложителен отговор.

Фактът, че жертвите на тази репресия не могат да влязат във връзка с Фейсбук и да се защитят, е съществен проблем, който спешно се нуждае от решение.

Коментарът на Мария Спирова, след който е блокиран нейния профил:

За горивата – Борисов чинно изчака “Лукойл” да му издиктува картелния закон, прегърна се с БСП и го гласува под строй, за да може една руска компания да има пълен монопол над българските пътища и пътуващи.

А президентът Робин Худ, пардон, Румен Радев, който всеки ден оплаква бедния и онеправдан български народ, дори не помисли да издума думичката вето и го подписа лятоска въпреки апелите на работодатели, индустрия и опозиция.
Демокрацията си е демокрация, ама бензинът е с пари.

SHARE
Редактор в юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, публикуван в The Economist и Еuronews. Преводач и криминолог, сътрудник на Института за европейски политики. Живее в Оксфорд.