Блокадите в София остават и в 28-ия ден, антиправителствени протести и в...

Блокадите в София остават и в 28-ия ден, антиправителствени протести и в други градове

SHARE

Към 20:00 ч. в пространството между Президентството и Министерския съвет има значителен брой протестиращи на различни възрасти. Мнозина носят и символите на протеста – тикви и тухли.

Обстановката е спокойна. В района има полицейско присъствие.

Движението по бул. “Дондуков” е свободно, но останалата част от кръстовището е блокирана.

Бурята в столицата в следобедните часове раздуха палатките на протестиращите в София.

При палатковия лагер на Орлов мост към 19 ч. обстановката беше спокойна. Лагерът там също се възстановява. Хората заявиха, че ще останат да протестират, докато цялото правителство подаде оставка.

„По този начин държава не се управлява. Държава се управлява със съгласието на народа. Няма как да стане. Народът е игнориран в този момент. Народът трябва да каже кой, как и защо и това става с избори“;

„Какво, значи дайте аз ще се махна, ама оставете ми ортаците да крадат, аз ще им диктувам отстрани, няма как да стане, г-н Борисов, довиждане“.

Пострада и част от палатковия лагер на майките от “Системата ни убива” пред Софийския университет. Протестиращите там заявиха, че ще пренощуват в микробуса.

“Оставаме, докато не се случи това, за което сме тук, а именно оставка на Гешев, оставка на Борисов и промяна на изборните правила, за да може да са ясни”, сподели протестиращ и допълни:

“Борисов е готов да си тръгне, но ние не се надяваме на чудеса. Ще го повярваме като се случи. За мен лично беше някаква много странна конференция. Дали им набиваше канчетата, дали им набиваше акъл на хората, но в крайна сметка, за мен лично, това изтичане на информация къде ще бъде срещата и кога и начинът, по който се проведе – с всичките тези техни частни охранители, които направиха ексцесиите с протестиращите – за мен това беше с цел да се опита да настрои общественото мнение срещу нас. Ние затова решихме да останем тук, на един от лагерите. Хората, които седят тука, не са ходили там да се разправят. Ние си имаме нашата цел, която е ясна. Ние имаме мирен протест и ще отстояваме нашите искания до край”.

Снимка: Евелина Стоянова

Към 18 дъждът над София спря, вятърът утихна, а блокадата на общо три кръстовища в центъра на столицата продължава. Пропускат се линейки.

Протестиращите срещу правителството продължават да настояват мирно за оставката на кабинета и главния прокурор и заявиха, че не приемат варианта премиерът Бойко Борисов да се оттегли, а правителството и Народното събрание да продължат да работят.

В Русе организаторите на антиправителствения протест избраха едно от най-натоварените кръстовища – това между кварталите “Дружба” и “Чародейка”. Протестиращите оцениха като неприемливо предложението за оставка на премиера и оставане на правителството. Благодарение на перфектната организация по охрана на събитието от служителите на Охранителна и Пътна полиция не се стигна до инциденти или напрежение между шофьори и протестиращи.

Протестиращи в Ямбол за 25-а поредна вечер се събраха пред сградата на общината с настояване за оставака на правителството и главния прокурор. Протестиращите коментираха възможността премиерът да се оттегли, но да остане правителството и Народното събрание:

“Не е възможно! Това са само лъжи, глупости, да си подава оставката! Ние не вярвяме!”

Протестът ще завърши с ществие по улиците „Георги Раковски” и „Търговска”.

Междувременно шести ден остава блокиран пътят от Стара Загора за Хасково и магистрала „Тракия“. Протестиращите остават на палатки в района на летището. Те настояват за оставки на правителството и главния прокурор, както и да бъдат пропуснати за автошествие през детелината на магистрала „Тракия“. Те са категорични, че ще останат докато исканията им не бъдат изпълнени.

Днес хората от палатковия лагер коментираха, че не биха приели и варианти за рокади в сегашното управление, включително и за експертно правителство без Бойко Борисов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.