SHARE

На вътрешно допитване в полската съдебна система 3007 съдии заявиха, че подмененият от провелите съдебна чистка управляващи висш съдебен съвет – Националният съвет на съдебната власт в Полша, не изпълнява функциите си. 2881 от тях настояват за оставката на кадровия орган.

Това са резултатите от допитване в 139 съдилища, съобщи “Де факто”, позовавайки се на данни, публикувани на сайта на Полската асоциация на съдиите Iustitia. Референдумът е в ход в останалите съдилища. В Полша има около 10 000 съдии.

Европейската комисия силно критикува действията на Полша, като вече е задействала процедурата за отнемане на глас на страната от Съвета на ЕС, но правителството, водено de facto от Ярослав Качински, вече има мрежа от множество съюзници в Европа – Унгария, Чехия, Словакия, а вече и Италия защитават авторитарните методи на правителството.

Овладяването на съдебния съвет е само едно от действията на полското правителство, което вече блокира и обезсили Конституционния съд в страната и се опита да проведе чистка на Върховния съд – спряна единствено заради решение на Съда на ЕС.

Септември миналата година на общо събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети в Букурещ членството на полския Национален съвет в организацията бе замразено. Българскята позиция бе „въздържал се“, а главният прокурор Сотир Цацаров дори защити действията на Качински, казвайки, че Полша “брани националните си суверенитети по един достоен начин” [sic.].

В края на мината година авторитетната международна организация МЕДЕЛ (“Европейски магистрати за демокрация и свободи”) излезе с остро становище срещу атаките от страна на управляващите и присъдружните им медии срещу „неудобни“ магистрати. Сочи и че особена тревога будят подобни нападки в България и в Полша.

“Чрез независими съдийски сдружения съдиите и прокурорите могат да изпълнят задължението си да участват в дебата за върховенството на правото, без да нарушават етичните правила за ограничаване свободата на говорене.

MEDEL наблюдава със загриженост нарастващите атаки срещу магистратите. Такива атаки се инициират не само заради участието им в обществения дебат, но и като резултат от постановяването на решения срещу очакванията на правителството. Особено тревожни са концентрираните атаки на политици от управляващите партии и медии, зависими от правителството, в Полша и България.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.