SHARE

От Илиян Василев

Бетономорието отвръща на удара. Като не идвате при нас, ще ви блокираме изхода към Гърция.

Това лято бе присъда на българския турист към бетономорците – всичките тези мутри, които инвестираха от сивата икономика в хотели. Които купиха политиците, за да им гласуват шибаните закони в парламента и плениха общинските съвети по морето, за да разрешават застрояване без никаква идея за утрешния ден. Да, българинът не обича да протестира, но не можете да го накарате насила да отиде на българското Черноморие, нито да плати по 40 лева за шезлонг на мутри на плажа или да пие фалшив алкохол в заведение на мутри, или да го дрогират през питиета с афтемини, за да го окрадат.

Ок, господа управляващи – успяхте. Ето, имате цялата власт – прокуратура, правителство, парламент. Всичко.

Имате Ваш министър на туризма – който изпълнява 24/7 вашите желания, нищо че се превърнал във виц. Парламентът гласува да няма възможност хората да избягат от пипалата на вашите бизнесмени, собственици на хотели, ресторанти, заведения, спортни съоръжения, плажове. Забранихте бягството на свободния да остане извън клопката, като си разположи хавлии или чадър по дюните. Както винаги го е правел досега.

Изобщо имате тотален успех. Контролирате всичко.

И все пак няма туристи. Приходите падат. Достатъчна е само появата на мутро-представителите на ресторантьори, които се възмущават по сутрешни и вечерни блокове, за да убиете и последната капка симпатия.

Хора като мен сме последните мохикани, които най-вече заради носталгията и рутина ходихме на Черноморието. Ако щете и заради криворазбран патриотизъм.

Дотук. Радвайте се на тоталната си власт. Ходете си един друг на гости. Доган да си ходи на сараите, Пеевски тоже на своите мутробарокови хотели.

Както финансирахте с тъмни средства цялата строителна вакханалия по морето, така и продължете да си ходите един друг на гости по хотели и ресторанти, за да си правите обороти, които след това да не декларирате.

Не виждам обаче как ще напълните плажовете, как ще вдъхнете живот на бетона и на пясъка. Не съм сигурен, че дори да давате плажовете безплатно, ще се навие някой да отиде.

Защото вече не става въпрос за пари, а за отвращение и омерзение от мутри и беззаконие, от безвкусица и безпътица, от чалга и арогантност. Дори не забелязвате – Джулай Морнинг се премести навътре в страната. Да не безпокоим кметицата на Каварна.

Протести няма. Хората просто гласуват с краката си. Радвайте се на пълната си победа, драги мутроюнаци и мутровластници.
Както се пееше в песента – където оставя шапката си, ще бъде моят дом. Свободата, Санчо!

Препубликувано от Фейсбук

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.