SHARE

Разследване на в. “Сега” показва как във facebook  се следят повечето големи групи под лупа, а информацията се продава на българските партии и фирми. Препубликуваме разследването на изданието с автор Светослав Спасов.

Следят ли партиите в България личните профили във фейсбук, събират ли информация оттам, опитват ли се да манипулират общественото мнение, особено в навечерието на избори? Тези въпроси парят след скандалните разкрития за британската компания “Кеймбридж Аналитика”.

През март се разбра, че тя е преровила без разрешение личните страници на милиони хора във фейсбук. Собственикът на “Фейсбук” Марк Зукърбърг призна за 87 млн. нелигитимно претърсени профила, преди всичко на американци. Стана ясно и че компанията е работила активно по време на последните президентски избори в САЩ в полза на победителя Доналд Тръмп.

БНТ цитира “Фейсбук”, че “Кеймбридж Аналитика” може да е проникнала в личните профили на 35 000 българи чрез приложение, на което те или техни приятели са позволили достъп до персонални данни. Социалната мрежа дори пусна инструмент, чрез който всеки потребител може да провери дали профилът му е претърсван.

Проучване на “Сега” показа, че в България работят официално няколко фирми, които всеки ден преглеждат интернет и срещу заплащане събират и анализират информация в кои социални мрежи и форуми се говори най-активно за различните партии и какви са мненията. Услугата се нарича social listenig.

Една от платформите е разработена от унгарска фирма с представителство у нас. Продуктът се нарича “Нетикъл” и се представя като “онлайн инструмент и технология за мониторинг на онлайн съдържание и автоматичен анализ”. Софтуерът следи постоянно около 1200 новинарски сайта, 1000 блога и около 350 форума на медии. Сред клиентите на компанията фигурират редица български фирми. Имена на партии отсъстват, но се споменава, че те също работят с “Нетикъл”.

“Сега” научи, че фирмата е информирала ГЕРБ, че “през целия февруари отношението към партията (в интернет) е негативно, но е по-положително от това към БСП, като спадовете и ръстовете на двете основни партии се движат в почти пълен синхрон един с друг”. За същия период във фейсбук обаче ситуацията е различна и потребителите там са много по-добре разположени към БСП, отколкото към управляващите.

Засега анализите на “Нетикъл” не са убедили ГЕРБ да сключи дългосрочен договор с фирмата, макар че платформата продължава да предоставя периодично информация на управляващите. Когато “Сега” попита официално пресслужбата на ГЕРБ дали използва услугите на “Нетикъл”, оттам отрекоха. По същия начин постъпиха и от БСП, но се опитаха да подскажат, че ГЕРБ може да е клиент на услугата.

Освен със специализиран софтуер за четене в мрежата партиите следят и по други начини положението там и се опитват да го направляват. В техните централи продължават да работят т.нар. тролове, една от задачите на които е да следят кой какво пише във фейсбук и по форумите и да реагират при избухването на скандал или при ръст на негативните коментари. Това разказа пред “Сега” бивш член на партиен щаб. Въпросните групи са най-активни около избори, но са готови да действат (и действат) и по друго време. Всеки член на екипа разполага с по няколко профила, от които обработва общественото мнение.

“От тези хора се очаква да реагират бързо в различни ситуации. Например: в “Референдум” по БНТ гостуват различни политици по важна тема. Троловете трябва да осигурят повече “лайкове” под отговорите на нашите хора в сравнение с опонентите. Или в еди-кой си сайт се провежда анкета с въпрос “Кой ще вземе най-много гласове на предстоящите избори?”. Естествено, целта е нашата партия да е №1 в допитването”, разказва източникът ни.

Шефът на групата обикновено е човек със сериозно влияние. Смята се, че с подобна роля в ГЕРБ е бил натоварен бивш лидер на младежката организация, сега фактор в управлението. През 2015 г. репортаж на bTV разказа как членове на младежкия ГЕРБ са мобилизирани да тролят в навечерието на извънредните избори. Телевизията дори показа как някои са писали доклади, в които отчитали дейността си. Активист на име Митя съветвал младите си съпартийци да пишат коментари по два пъти на ден от личните си профили във фейсбук или от фалшиви.

През 2015 г. от Реформаторския блок обвиниха социалистите, че на официален форум представители на партията признали публично, че разполагат с 50-60 души в офиси, ангажирани с тролене и писане на положителни коментари за БСП и негативни за опонентите.

Друг начин за обработване на общественото мнение в интернет е чрез сайтове с неясен собственик и анонимни журналисти.

Те често разпространяват бомбастични и трудно проверими “новини” за партии и политици. “През по-голямата част от годината подобни сайтове не бият на очи. В тях се публикува по някоя и друга истинска новина. Целта е сайтът да изглежда като медия, читателите да й имат известно доверие. Когато обаче дойдат изборите и политическите сили, склонни да работят с подобни медии, започнат да предлагат пиарските си материали, съдържанието се променя рязко. Започват да излизат видимо поръчкови материали, които след това се цитират от други сходни “източници”. Така читателите виждат една и съща “новина” на няколко места и част от тях започват да вярват”, разказва източникът ни.

Според него схемата е прилагана активно от фирмата на известен политически пиар от времето на тройната коалиция. Но продължавала да се използва и в днешни дни. С хора за спам и тролене разполага и фирма на бивш пиар на правителството на НДСВ: “15 минути след като сме им поставяли някаква задача, сме виждали, че в публичното пространство започва да се появява съответната теза”, хвали експедитивността й източникът ни.

Автор: Светослав Спасов
Текстът е препубликуван от в. “Сега”. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.